Hrvatski Medijski Servis

DODIK: Arogantna i cinična presuda Karadžiću

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžića “prilično arogantna i cinična i dio ravnanja računa među ranijim presudama Haškog tribunala”.

Dodik je istaknuo da je misija Haškog tribunala bila “osigurati pomirenje, ali da je sada došlo do toga da je ono još neizvjesnije i gotovo nemoguće”.

On je istaknuo da Republika Srpska već dugo nema povjerenja u Haški tribunal, a potvrda toga jeste i kazna doživotnog zatvora za prvog predsjednika Republike Srpske.

“Mnogi na ovim prostorima su mislili, kada je formiran Haški tribunal, da će biti osigurano neko povjerenje autoritetom onih koji su ga formirali. Vremenom je to izgubljeno jer se ovaj tribunal u značajnom obimu bavio selektivnim pristupom”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostupanjsku presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostupanjska presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe obrane i tužiteljstva na prvostupanjsku, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora./Srna/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte