SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

DODIK: Ako NATO bude intervenirao, tražit ćemo pomoć onih koji su rekli da ne ostavljaju prijatelje na cjedilu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH neće doći do ratnih sukoba i da “ne zna na čemu pojedinci iz Federacije BiH zasnivaju tvrdnje o nemogućnosti mirnog razlaza”.

– Smatram da ovdje nema razloga za vojno prisustvo stranaca ili za uporabu sile. Kada to eliminirate, Republika Srpska sa svojom policijom i onim što ima od oružanih snaga nema namjeru dodirnuti ni jedan pedalj Federacije BiH (FBiH), ni bilo što tamo učiniti, ali ima namjeru poštovati ono što je entitetska linija i njene granice – rekao je Dodik.

Dodik je sinoć za RTRS kazao da policija ima svoje nadležnosti, a to je javni red i mir.

– A ako bi došli ovi iz FBiH, bio bi ugrožen javni red i mir i policija ima pravo djelovati – naglasio je Dodik.

Političke, a ne ratne odluke

Govoreći o formalnoj mogućnosti uporabe Oružanih snaga BiH, Dodik ističe da je za to potrebna odluka Predsjedništva BiH.

– Vojsku mogu upotrijebiti odlukom dva muslimanska člana Predsjedništva – Željka Komšića i Šefika Džaferovića, ali to nije legitimno. Znam da ni jedan Srbin u Oružanim snagama neće prihvatiti da se vojno angažira protiv Republike Srpske. Vjerujem da većina Hrvata to ne bi uradila. Prema tome, oni samo trebaju mobilizirati muslimane da bi nešto učinili u RS, gdje ne žive – istaknuo je Dodik.

On naglašava da bi se nešto takvo smatralo agresijom i Republika Srpska tada bi imala pravo pozvati svoje prijatelje s ciljem zaštite.

– Mi ne želimo nikakvu eskalaciju problema. Ovo je političko pitanje i politička borba. Ovdje se donose političke, a ne ratne odluke – naglasio je član Predsjedništva BiH.

Dodik kaže da će RS donijeti odluku o povlačenju suglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, što znači da se neće uvažavati Zakon o Oružanim snagama na teritoriji Republike Srpske i bit će rečeno da će svakom Srbinu koji hoće izaći iz tog sastava, nelegalnog od tog trenutka, biti reguliran pravno-radni status u institucijama Republike Srpske.

Obrana donošenjem propisa

– Dat će se i razuman rok da ostali pripadnici Oružanih snaga napuste Republiku Srpsku u tom svojstvu. Mogu ostati živjeti ako su građani, ali ne mogu više biti u službi Oružanih snaga – rekao je Dodik.

On je istaknuo da će se RS braniti donošenjem propisa.

– Ukoliko to bude potrebno, branit ćemo se i našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenirati, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cjedilu – rekao je Dodik, ali nije želio otkriti na koga je mislio.

Dodik je kazao da neovisnost RS podržava sedam zemalja EU.

– Točno je, ali neću reći koje – istaknuo je Dodik.

Glasat ću protiv svega

Upitan hoće li njegovi postupci predstavljati put u neovisnost RS, Dodik je rekao to ne ovisi od RS, ali da “ne preostaje ništa drugo” ukoliko ustavno pravo Republike Srpske ne bude poštovano.

– Ukoliko dobijemo naša ustavna prava mi ćemo se zaustaviti – istaknuo je Dodik.

On je ponovio da ministar obrane u Vijeću ministara Sifet Podžić nije imao pravo zabraniti vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači i da je radio mimo suglasnosti Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da na sjednici Predsjedništva BiH, zakazanoj za ponedjeljak, 18. listopada, neće pristati da za istim stolom sjedi s ministricom vanjskih poslova u Vijeću ministara Biserom Turković, ponavljajući da ona krši autoritet Predsjedništva BiH.

– Na toj sjednici Predsjedništva glasat ću protiv svega, jer mi smo rekli da nećemo odlučivati – kazao je.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, ponovio je da je bio spreman susresti se s liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, ali bez posredovanja stranaca.

– Rekao bih im da priznaju prava Hrvatima da biraju svoga člana Predsjedništva i da priznaju ustavna prava Republici Srpskoj, a, ukoliko neće, onda neće ni biti Bosne – poručio je Dodik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

“KOMPAS” I “FOKUS”

Vasilj i Gudelj autori dviju novih političkih emisija RTV Herceg Bosne

Rupa nastala nedostatkom kanala u sklopu Javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku ogromna je. RTV Herceg Bosna pokušava nadoknaditi taj nedostatak za Hrvate u...