Dodatak pametnom mobitelu otkriva HIV u15 minuta

Maleni dodatak za pametni telefon koji košta samo 34$ uskoro bi mogao početi igrati važnu ulogu u globalnoj borbi protiv AIDS-a.

Naime, Tiffany Guo i Tassaneewan Laksanasopin su zajedno sa znanstvenicima sa Sveučilišta Columbia, dizajnirali dodatak za pametni telefon koji može otkriti HIV uzimanjem malog uzorka krvi iz prsta, a rezultati su poznati već nakon 15 minuta.

Ovaj dijagnostički alat pokazao je obećavajuće rezultate u malom kliničkom ispitivanju u Kigaliju u Ruandi, u kojem je tijekom dva tjedna sudjelovalo 96 pacijenata u tri zdravstvene klinike.

Znanstvenici su rekli kako je njegova pouzdanost i točnost jednaka onoj komercijalnih dijagnostičkih alata koji se trenutno koriste. Razvoj ovog uređaja, primjerice, može biti od velike važnosti za siromašne afričke zemlje, gdje rano otkrivanje može pomoći usporiti širenje AIDS-a. Osim HIV-a, ovaj maleni uređaj također može identificirati i sifilis.

„Ovaj rad pokazuje da se kompletno laboratorijsko imunološko testiranje može izvoditi na ovom dodatku pametnog telefona. Taj niskobudžetni dodatak replicira sve mehaničke, optičke i elektroničke funkcije laboratorijskog imunoenzimnog testa (ELISA), bez potrebe za bilo kakvom pohranjenom energijom; svu potrebnu snagu crpi iz pametnog telefona”, navodi se u studiji.

Daljnji razvoj uređaja također otvara vrata za napredak druge potrošačke elektronike, usmjerene stvaranju laboratorijski temeljenih dijagnostičkih testova dostupnih gotovo svakome tko ima pristup pametnom telefonu. Guo i Laksanasopin se nadaju da će uređaj na kraju dobiti regularno odobrenje od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Učenicima za rad u pučkoj kuhinji darovana etažna peć

Dugogodišnji partner Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Krančevića u Livnu, World Hope International BiH, donirao je u ponedjeljak ovoj školi profesionalnu termoventilacijsku etažnu peć...