DOBIO PACKU AMERIKANACA Dačić na novčanici od 100$ napisao “Kosovo je Srbija”

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Beogradu pozvalo je u četvrtak srbijanskog šefa diplomacije Ivicu Dačića, koji sudjeluje u internetskom izazovu ispisivanjem poruka “Kosovo je Srbija” na banknotama američkog dolara, da razmisli o izjavi Benjamina Franklina kojom američki znanstvenik poziva na mir sa susjedima.

“Umjesto što uništava novčanicu s likom velikog američkog znanstvenika i državnika Benjamina Franklina, ministar Dačić bi možda mogao razmisliti o njegovoj izjavi: ‘Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susjedima’”, navodi se u odgovoru veleposlanstva SAD-a u Beogradu za Radio Slobodna Europa (RFE).

“Kosovo je Srbija“

Američko je veleposlanstvo reagiralo na postupak srbijanskog ministra vanjskih poslova koji se priključio internetskom izazovu i na novčanici od 100 američkih dolara ćirilicom ispisao: “Kosovo je Srbija“ i potpisao se. Dačić je, kako prenosi RFE, za beogradski Blic ovako objasnio svoj postupak: “To je naša državna politika, to stalno i govorim, pa što ne bih i napisao.”

Napomenuo je i da novac nije njegov te da taj postupak nema veze sa Sjedinjenim Državama, iako je pisao po dolarima.

Sve je počelo izjavom Ane Brnabić

Cijelu priču je, zapravo, nehotice pokrenula srbijanska premijerka Ana Brnabić koja je, govoreći o kosovskim vođama u kontekstu pregovora Beograda i Prištine, rekla kako ima posla s “ljudima koji su izašli iz šume”.

Kosovski su Albanci reagirali internetskom akcijom s oznakom #LiterallyJustEmergedFromTheWoods, u slobodnom prijevodu “doslovno izašao iz šume”, postavljajući svoje fotografije iz prirode ili šume.

Koji dan kasnije vlasnik beogradskog restorana “Pavle Korčagin” Vojin Cucić pozvao je pratitelje na Instagramu da na novčanicama sitnih apoena dolara i eura napišu poruku “Kosovo je Srbija” i da fotografije podijele na društvenim mrežama.

“Kosovo je Kosovo“

Akcija je ubrzo postala viralna, a uz dolare i eure, sudionici poruke ispisuju i na novčanicama iz Australije, Danske, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Sejšela i drugih država.

Dodatni motiv u akciji postala je utrka tko će ispisati novčanicu veće vrijednosti.

Kosovski Albanci započeli su ubrzo protuakciju na društvenim mrežama, ispisujući poruku “Kosovo je Kosovo”.

Na potpisanim novčanicama našli su se i srpski dinari.

Krše li zakon?

Radio Slobodna Europa navodi da je uništavanje valute, prema zakonu SAD-a, prekršaj za koji je pretpostavljena novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci.

Kazna slijedi u slučaju da se to radi “s namjerom da se papiri od vrijednosti učine nepodobnim za korištenje”.

Iz toga, kako konstatira RFE, proizlazi da američki propisi ne zabranjuju ispisivanje poruka po banknotama, osim ako novčanica nije uništena toliko da se ne može ponovo koristiti.

Pisanje po novčanicama u Srbiji nije prekršaj, ali se tako oštećene novčanice, prema ocjeni Narodne banke Srbije, smatraju nepodobnim za opticaj./Hina/HMS/

Najnovije

USKOPLJE

U Uskoplju otkrivena spomen-ploča u čast branitelja Brigade kralja Tomislava

U organizaciji tomislavgradske općine i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, danas je na groblju Pidriš – u općini Uskoplje otkrivena spomen-ploča s imenima...