POLITIČKO PRESLAGIVANJE U RS

DNS “ruši” dvotrećinsku većinu u NS RS? Hoće li Dodik imati dovoljno “ruku” za potvrdu eventualnog veta u Predsjedništvu BiH

Nakon odluke DNS-a da istupi iz koalicije sa strankama okupljenih oko SNSD-a na razini BiH i RS, u pitanje se dovodi dvotrećinska većina na razini RS, a u zavisnosti od razvoja situacije, promjene su moguće i na razini BiH.

Što se tiče RS, za dvotrećinsku većinu koaliciji oko SNSD je neophodan DNS, osim u slučaju da nekoliko zastupnika iz opozicije u sljedećem razdoblju pređe ka vladajućoj koaliciji, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, nakon sjednice Predsjedništva stranke u subotu, na kojoj je donesena odluka o istupanju iz koalicije, nije htio izravno odgovoriti na pitanje kako će u narednom periodu glasati njihovi zastupnici u parlamentu RS. On je rekao da će se DNS voditi interesima RS, pozivajući se na zaključke koje je Predsjedništvo stranke donijelo.

Iz ovog se ne može zaključiti hoće li, primjera radi, DNS glasovati protiv eventualne odluke srpskog člana Predsjedništva BiH da se pokrene veto u Predsjedništvu ako smatra da je ugrožen interes RS. Bez glasova DNS-a, veto koji bi srpski član Predsjedništva podigao, ne bi mogao biti usvojen, ako ga ne budu podržali zastupnici opozicije.

Nešić je rekao da je Predsjedništvo DNS-a dalo rok do srijede da se lokalni odbori stranke opredijele u vezi s koalicijskim partnerima povodom predstojećih lokalnih izbora, a nakon tog datuma bit će jasnija situacija koliko članova i lokalnih odbora DNS-a će biti spremno slijediti novi politički pravac ove stranke, koja je u koaliciji sa SNSD-om bila od početka, a završena je nakon što je Nešić istupio s pozicije direktora “Puteva RS”.

Nešić je nakon sjednice Predsjedništva u subotu rekao da je DNS povratio vitalnost nakon što je on preuzeo stranku, i dodao da neće trgovati sa SNSD-om.

“Pred nas je stavljen izbor koji jedino DNS na političkoj sceni RS ima snagu da odbije – da naša uvjerenja trgujemo za funkcije”, rekao je Nešić.

Dodik je danas optužio DNS iz Istočnog Sarajeva i rukovodstvo u Putevima RS da su “sinonim za krađu novca”, a ustvrdio je da će mnogo članova DNS-a odlučiti ostati u vladajućoj koaliciji. On je za večeras zakazao sastanak vladajuće koalicije.

“Vrijeme za obračun DNS-a s tom skupinom je bio kada su šutali novac na nekom veselju, ali to tada nije urađeno”, rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, je izjavila da odluka DNS-a ne može poremetiti izborni proces, i optužila DNS za neiskrenost.

“Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali nemate pravo da budete neiskreni, da lijepite etikete i da govorite da vam je netko razvalio političku stranku. Političke stranke se čuvaju tako što imaju adekvatno rukovodstvo i strukturu. Ne može vam nitko razvaliti stranku, ako vi znate njom upravljati”, rekla je Cvijanović.

Ona se u ovoj izjavi referirala na Nešićeve navode da je DNS pomogao izbor srpskog člana Predsjedništva i predsjednice RS, a da im je DNS na to odgovorio cijepanjem njihove stranke.

U opoziciji su ovaj DNS-ov potez pozdravili i pozvali da se priključi opozicijskom djelovanju i rušenju vladajuće koalicije u RS./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije