Djeca džihadista ne mogu nazad u V. Britaniju

Britanska Vlada donijela je odluku da djeci britanskih džihadista iz terorističke organizacije “Islamska država” u Siriji neće biti dozvoljen povratak, piše list “Independent”.

List podsjeća da je, trenutno u kampovima na sjeveru Sirije najmanje tridesetak britanske djece s majkama nakon što su pobjegli iz “kalifata”.

Britanske vlasti su bile pod pritiskom sirijske ali i administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da djeci omoguće povratak iz opasnih i pretrpanih kampova.

Početkom godine, novorođeni sin tinejdžerke iz Bethnal Greena Shamime Begum preminuo je u kampu.

Bivši šef britanske diplomacije Jeremy Hunt izjavio je nakon smrti djeteta Begumove da je Vlada radila s tadašnjim ministrom za međunarodni razvoj Penny Mordaunt na pitanju mogu li se djeca sigurno vratiti.

Međutim, bivši ministar unutarnjih poslova Sayid Javid zaključio je nakon pregleda izvještaja da bi bilo previše opasno slati dužnosnike po djecu u Siriju, uprkos činjenici da kampove redovito posjećuju britanski humanitarni djelatnici i novinari.

Odluku o tome da britanska djeca ostanu u ratnoj zoni Javid je donio neposredno po odlasku s te funkcije na mjesto ministra financija.

On je izrazio zabrinutost da bi povratak djece u matičnu državu mogao osigurati njihovim roditeljima pravni argument za dolazak u Veliku Britaniju.

Veliki broj drugih europskih država je vratio djecu džihadista. Francuska, Njemačka, Norveška i Danska primile su mali broj djece, koja su uglavnom siročad, čiji su roditelji poginuli u posljednjim danima “kalifata”.

Australija je nedavno vratila osmoro djece i unučadi dvoje državljana koji su se borili na strani džihadista./Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ONI SU "POVUKLI" GLASOVE

Evo koje su kandidate birači u Hrvatskoj najviše preferirali

Preferencijalni glasovi na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u većini su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će...