U VEZI SA ŠIRENJEM CORONA VIRUSA

Direktori graničnih policija sedam zemalja među kojima i BiH održali video konferenciju, evo što su dogovorili

U okviru videokonferencije održane 26. ožujka, između generalnih direktora policijskih i graničnih službi Republike Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Republike Italije, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Republike Slovenije, predstavnici su predstavili odgovore nacionalnih policija vezano za rapidno širenje novog koronavirusa (SARS-CoV-2) širom Europe, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Sudionici su još jednom ponovili važnost osiguravanja nesmetanog kretanja robnog prometa u regiji i napomenuli da je situacija po pitanju suradnje i koordinacije mjera između država koje su prisutne, stabilna. Naglasili su odličnu suradnju između prisutnih država vezano za organiziranje humanitarnih konvoja za povratak kući državljana koji su ostali bespomoćni u inozemstvu nakon što su, zbog širenja novog korona virusa, zatvorene granice.

Tijekom diskusije visoki predstavnici graničnih policija su: naznačili da je kargo promet nastavio da teći nesmetano; izrazili su ogromnu zahvalnost za besprijekornu suradnju među nadležnim organima; iskazali svoje potrebe za daljom podrškom za sve građane koji se žele se vratiti u domovinu u narednim danima; aranžmani trebaju biti fleksibilni i humanitarni konvoji trebaju biti obavljeni nakon što se vrijeme, ruta i bilo koji drugi detalji dogovore s državom koja ih prima; naznačili su da se zbog obustavljanja javnog života tehničke inspekcije kamiona trenutno ne mogu vršiti, te su države koje su sudjelovale zamoljene da recipročno priznaju istekle potvrde o registraciji vozila, pod uvjetom da vozilo ima propisno osiguranje; ovakav dogovor treba biti formalno objavljen preko Ministarstva vanjskih poslova. Naznačili su i potrebu za bliskim praćenjem migracijske situacije u regiji, naročito vezano za moguće slučajeve Kovida-19 među migrantima; ovi slučajevi moraju biti odmah prijavljeni svim drugim državama duž rute, navedeno je iz Granične policije BiH.

Naredna videokonferencija bit će održana u ponedjeljak 30. ožujka 2020. godine u 11.00 sati./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije