Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

DIO SU BOŠNJAČKOG BLOKA DF nikako ne može biti četvrti partner u vlasti!

Danas će se u Sarajevu održati sjednica Predsjedništva Demokratske fronte na kojoj bi se trebali izjasniti o mogućem ulasku u pregovore o formiranju vlasti sa SDA. Pojedini sarajevski mediji provlače tezu da je, u cilju formiranja stabilne vlasti, SDA, HDZ-u i SNSD-u potreban četvrti partner kojega vide u DF-u. Ta priča o četvrtom partneru još je jedna u nizu podvala kojega podastire probošnjački medijski mainstream, piše Hrvatski Medijski Servis. 

Naime, političko-pravni sustav Bosne i Hercegovine koncipiran je tako da u vlasti trebaju participirati legitimni politički predstavnici sva tri naroda, a po nacionalnom ključu suskladno tomu preuzimaju se i određene funkcije te odgovornosti u vlasti.

Političke predstavnike Hrvata čini HDZ BiH zajedno sa ostalim strankama HNS-a koje će participirati u vlasti sukladno jasnim propozicijama i dogovoru s partnerima iz druga dva naroda o tome koje će pozicije pripasti njima.

Predstavnike Srba u institucijama na državnoj razini činit će SNSD s tendencijom da se taj srpski blok ojača i s PDP-om i SDS-om. Neke stvari oko toga bit će jasnije nakon današnjeg sastanka lidera ovih triju stranaka.

Kao i obično, najviše nedoumica sa sobom donosi politička reprezentacija Bošnjaka koja,  dijelom, ne želi priznati da je bošnjačka.

Naime, potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić ustvrdio je da će DF na današnjoj sjednici Predsjedništva donijeti odluku o eventualnom ulasku u pregovore o formiranju vlasti s drugim strankama. Ovakva rečenica sama je po sebi diskutabilna i izaziva nedoumice te jasnu pretenziju na uzurpaciju pozicija koje im ne pripadaju. Tako predstavnici DF-a neće pregovarati s HDZ-om ili SNSD-om o ulasku u vlast nego je to isključivo moguće sa SDA. DF u vlast može ući samo kao dio bošnjačkog bloka jer su glasači iz kojih njihovi predstavnici na svim razinama crpe izborni legitimitet u više od 90 postotnoj mjeri Bošnjaci.

“Uvlačenje” DF-a u vlast treba se razumijevati dvojako. Prvi je želja za uzurpacijom pozicija koje pripadaju Srbima ili Hrvatima što se posebno odnosi na razinu FBiH. Druga je vraćanje duga prema SDA uz čiju je logističku pomoć Željko Komšić treći put Hrvatima nametnut za člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima.

Kompariramo li današnju sjednicu Predsjedništva DF-a i sastanak lidera srpskih stranaka možemo se upitati zašto ni jedan sarajevski medij u SDS-u i PDP-u ne vidi tog famoznog četvrtog partnera dok ga u DF-u vidi.

Naravno da SDS i PDP ne mogu biti četvrti partner u vlasti jer će, ako i budu participirali u vlasti, biti dio srpskog bloka predvođen SNSD-om. Međutim, to ni u kom slučaju ne može biti niti DF. Ta stranka pod plaštom lažne građanske priče želi graditi BiH s izrazitom dominacijom većinskog bošnjačkog naroda na uštrb Hrvata i Srba./B. Galić/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte