Dino Baltić za HMS: Političari na Vlašiću ne dozvoljavaju proširenje ski-staza, ski-liftova i žičara

Kako se bliži kraj uspješne zimske i skijaške sezone na Vlašiću, ski učitelj Dino Baltić koji već devet godina uspješno vodi školu skijanja „Šampion“, otkrio je za Hrvatski Medijski Servis, koliko je zadovoljan ovom sezonom, te što je sve potrebno kako bi uspješno „proskijali“. Baltić koji je od malena zavolio ovaj sport te uživa u podučavanju svojih polaznika, ističe kako je najbitnije osloboditi se straha.

Razgovarala: Glorija Krišto, Hrvatski Medijski Servis

HMS: Kada ste zapravo napravili svoje prve skijaške korake i kako ste osjetili da se trebate baviti baš ovim sportom?

Baltić: Moji prvi skijaški koraci bili s tri i pol godine pošto je moj otac, također, profesionalni učitelj skijanja. Ljubav prema skijanju se prenijela preko oca i kao i cijele obitelji koja je uvijek bila sportski okrenuta.Čitav život sam u sportu i na Vlašiću sam provodio kompletan svoj zimski raspust dok sam išao u školu i svaki svoj slobodni trenutak bio je na ovoj planini, tako sam došao na ideju za ski-učitelja, osnovao sam udruženje. Pozvao sam dvojicu svojih prijatelja i položili smo za ski-instruktora, te smo  sad lincencirani učitelji skijanja.Uz skijanje se profesionalno bavim i rukometom već 18 godina.

baltic2

HMS: Kako ste zadovoljni ovom sezonom i klimatkim uvijetima?

Baltić: Gledajući prošlu sezonu bili smo sumljičavi , ali ova se sezona se zaista pokazala dobrom, nije manjkalo snijega, posjetitelja, a i staza je bila dobra.S radom je naša ski-škola počela 26. prosinca i danas mi je 70 dan na skijama. Osjećam se kao da sam tek počeo, jer je ovo volim raditi. Svaki dan ima novih osoba koje žele naučiti skijati, pa to stvara dodatno zadovoljstvo. Mi se nadamo kako će skijaša biti do sredine 3. mjeseca, a možda i malo jače.

HMS: Je li se po Vašem mišljenju povećao broj zaljubljenika skijanja?

Baltić: Na Vašiću je svake godine sve veći broj ljubitelja skijanja i sve više ima učenika u školama. Pored naše ski-škole imaju još četiri koje rade također vrlo uspješno i imamo solidnu suradnju s njima. Uglavnom ljubitelja skijanja svake godine ima sve više i više, što nas čini veoma srenim.

HMS: S kojim uzrastima se vaša ski-škola najviše susreće i koliko je ove sezone prošlo osoba, koje su željele naučiti skijati?

Baltić: U ski-školi pretežito su djeca uzrasta od 4 do 15 godina, s tim da ima naravno i odaslih, pogotovo roditelja od te djece.Ove sezone je prošlo preko 300 početnika skijanja od toga preko 200 djece, ostalo su bili stariji ljudi s tim da moram naglasiti kako smo ove godine imali i neke poznate osobe. Podučavali smo glumicu Eciju Ojdanić poznatu pod imenom „Nela“ iz Larinog izbora, njenog supruga i njihove djece, zatim predsjednika DF-a Željka Komšića i njegovo dijete.

HMS: Postoji li neka najmlađa ili najstarija osoba koja ste naučili skijati i koja će vam ostati u sjećanju?

Baltić: Najstarija osoba koju sam podučavao dobro se sjećam bila je gospođa iz Gračanice koja je  imala 68 godina. Naučila je skijati za četiri sata. Mi smo je doveli na veliki lift i spustila se bez problema, ali samo jednom, jer tjelesno nije mogla izdržati više zbog svojih godina.

vlasic

HMS: Koliko se brzo mogu svladati osnove skijenja?

Baltić: Sve ovisi od osobe do osobe i najveći problem je u glavi tj. u psihi se treba osloboditi straha, jer sve je tehnika. Treba samo imati želju i ne bojati se.

HMS: Smatrate li kako je skijanje skup sport?

Baltić: Skijanje je jedan od najskupljih sportova poslije tenisa. Pogotovo obitelji koja dođe s djecom treba izdvojiti poprilično veliku svotu novca za zimovanje. Ipak smatram kako se isplati se jer je ovo najbolji i najzdraviji sport.

HMS: Koliko se po Vašem mišljenju ulaže u zimski turizam i skijališta općenito?

Baltić: Smatram kako se u zimski turizam ulaže vrlo, vrlo malo iz razloga jer i u ovom sportu kako i u zimskom turizmu veliki utjecaj ima politika. Naši političari ne dozvoljavaju konkretno na Vlašiću proširenje ski-staza, ski-liftova i žičara, što naravno koči još bolji razvitak turizma.Na Vlašiću ima osam ski-staza koje su u funkciji, ukupne dužine oko 15 kilometara. Ukoliko se postavi žičara prema Čavi i Pavi tj. najvišim vrhovima na Vlašiću dobilo bi se s ovim postojećim još oko 50 kilometara staze. To je za ove uvijete i skijaše koji ovdje dolaze veoma dobro i zadovoljavajuće.

HMS: Preporučuje li se neka tjelesna priprema prije dolaska stajanja na skije?

Baltić: Preporučuje se, naravno, na skije ne može stati ne pripremljena osoba. Mora se imati malo snage kondicije, fitnessa i treniga ako se želi lakše savladati ovaj sport.

HMS: Koliko je potrebno imati strpljenja s početnicima koji imaju želju što brže „proskijati“?

Baltić: Strpljenje mora biti 100 posto ne može to svatko raditi. Posebno roditelji kada krenu učiti svoju djecu to je 99  posto neušno i preporučujem svima koji imaju bilo kakvu mogućnost da pošalju djecu u ski-školu jer se to uči jedno u životu i neboravlja kao i plivanje vožnja bicikla. Kasnije kada naučiš osnove možeš se sam nadograđivati, ubrzavati i mijenjati tehnike.

HMS: Pored skijanja i rukometa, što radite kada završi sezona?

Baltić: Volim putovati pa svoje slobodno vrijeme koristim na putovanja i ljetovanja s društvom. Na proljeće i jesen opet na planini idem na vožnju bicikla i paninarenje. Iako iskreno volim više uživati  10 dana na planini nego biti dva mjeseca  na moru./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije