Hrvatski Medijski Servis

DETALJI AKCIJE “BALKANSKI KARTEL”: Braći Gačanin iz Buča Potoka blokirano 400.000 KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog pranja novca pretresa stambene i pomoćne objekte, kao i vozila, na širem području BiH. Obavljeni su za sada pretresi u Sarajevu i Mrkonjić-Gradu. Riječ je o međunarodnoj akciji “Balkanski kartel”.

– Istraga se u predmetu kodnog naziva “Balkanski kartel” vodi protiv dvije fizičke i jedne pravne osobe za kazneno djelo pranja novca iz člana 209. Kaznenog zakona BiH – kazao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Pod istragom su, kako saznajemo, braća Mirza i Ervin Gačanin iz Buča Potoka.

Oni su, prema navodima iz izvora bliskih istrazi, povezani sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem, koji su uhićeni u Peruu zbog droge.

Također, SIPA je danas blokirala račune braći Gačanin u pojedinim bankama u Sarajevu na iznos od 400.000 KM. Sumnja se da je taj novac na računima završio od pretprodaje droge.

Braća Gačanin, kako saznaje Avaz, nedostupna su organima gonjenja i većinom borave na relaciji Nizozemska – Ujedinjeni Arapski Emirati. Oni imaju određene nekretnine u Dubaiju.

Operacija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca obuhvata ukupno pet zemalja (Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina).

Osobe koje su pod istragom u Bosni i Hercegovini, osumnjičene su za kazneno djelo pranja novca./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte