Destruktivna bošnjačka oporba prijeti da će blokirati dogovor HDZ BiH, Trojke i SNSD-a

Izaslanici SDA, DF-a i SBiH, Safet Softić, Dženan Đžonlagić i Džemal Smajić zaprijetili su kako će u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH srušiti dogovor HDZ BiH, Trojke i SNSD-a, nedolaskom na sjednicu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prema Ustavu BiH i Poslovniku o radu Doma naroda PBiH kvorum za održavanje sjednice čini većina izaslanika u Domu naroda, koja uključuje i većinu u nacionalnim klubovima. Kako spomenute tri stranke od 5 imaju četiri izaslanika u bošnjačkom klubu, nedolaskom samo trojice onemogućava se održavanje sjednice, a time i usvajanje zakona, koji bi dobili podršku parlamentarne većine u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Podsjetimo dogovor lidera vladajuće koalicije na državnoj razini predviđa izmjene Izbornog zakona, kojima bi se omogućila tehnička poboljšanja izbornog procesa, ali i provedba presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava što znači da bi Hrvati mogli izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, a da bi svima bilo omogućeno kandidiranje.

Za izaslanika Komšićevog DF-a Dženana Džonlagića, kako je izjavio u emisiji “Istraga sedmice” Avde Avdića na Hayat tv, to znači da bi “Herceg Bosna birala člana Predsjedništva BiH” što je po njemu “napad na državu”. Pod Herceg Bosnom Džonlagić, očito, misli na većinski hrvatska područja u BiH.

Za Džonlagića je prihvatljiv “samo građanski, a nikako etnički koncept”, tj. da Federacija BiH bude jedna izborna jedinica za izbor članova Predsjedništva BiH iz FBiH, a to u prijevodu znači da većinski Bošnjaci i dalje uz bošnjačkog biraju i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Bošnjačkoj oporbi neprihvatljive su i izmjene zakona o Ustavnom sudu BiH, prema kojima bi ubuduće umjesto trojice stranih sudaca koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava, trojicu sudaca birala Parlamentarna skupština BiH, dvojicu Skupština RS, a četvoricu iz FBiH ( dvojicu Hrvata i dvojicu Bošnjaka) Federalni parlament.

Trojicu izaslanika bošnjačke oporbe jedino brine što je Dom naroda PBiH, u ranijem mandatnom razdoblju, već usvojio izmjene Izbornog zakona, koje omogućavaju legitiman izbor izaslanika u domove naroda i članova Predsjedništva BiH, pa bi izmjene Izbornog zakona mogli, kako najavljuju, blokirati jedino u procesu usuglašavanja već usvojenog zakona u Domu naroda s onim koji bi bio eventualno usvojen u Zastupničkom domu prema dogovoru vladajuće koalicije u Laktašima.

Blokadom provedbe dogovora vladajuće koalicije oporbene bošnjačke stranke mogle bi  spriječit BiH da ispuni uvijete za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU u ožujku ove godine i BiH uvesti u novu političku krizu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img