DEPOZITI U BiH I DALJE RASTU Ukupan iznos premašio 23 milijarde KM

Usprkos okruženju negativnih kamatnih stopa i niskih kamata na štednju, depoziti u Bosni i Hercegovini i dalje bilježe snažan rast, izvještava Indikator.ba.

U kolovozu ove godine, ukupni depoziti u BiH premašili su iznos od 23 milijarde, te iznose 23,18 milijardi KM, prema podacima Središnje banke BiH.

Od ukupnih depozita, 12,8 milijardi KM ili 55 posto čini štednja stanovništva. Više od polovice depozita je u domaćoj valuti, KM, ili izraženo u postotcima 54,9 posto.

U odnosu na isti mjesec prošle godine rast depozita bio je visokih 9,0 posto, a u odnosu na prosinac 2018. godine rast je iznosio 6,5 posto.

Depoziti i dalje rastu brže od kredita koji su “tek” premašili 20 milijardi KM, a imali su rast od 4,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine i 3,7 posto u odnosu na prosinac.

Omjer pohranjenih depozita i danih kredita povećava se u korist prvih te sada iznosi 114,6 posto.

S obzirom na mjere Europske središnje banke, koje predstavljaju nastavak dosadašnje politike, izvjestan je daljnji pritisak na pasivne kamatne stope.

Ovakva praksa natjerala je pojedine banke da uvode “kaznene” kamate na velike štedne uloge korporativnih klijenata, dok štednja stanovništva za sada nije pogođena.

Posljedice ovakvog razvoja, međutim, osjetili su svi korisnici bankarskih usluga na drugoj strani, budući da su banke u proteklom razdoblju pad prihoda od kamata nadoknađivale povećanjem prihoda od naknada i provizija./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SKANDAL

Humanitarna pomoć iz UAE stigla u BiH, ali je namijenjena Crnoj Gori

Zrakoplov iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je danas dovezao humanitarnu pomoć u BiH, a koja je, kako se ispostavilo namijenjena Crnoj Gori, odletio je...