Delić najavio 1.000 KM jednokratne podrške za svako novorođeno dijete u FBiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je planiralo, a Vlada FBiH utvrdila 16 milijuna KM u proračunu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini. Ministar rada i socijalne politike Adnana Delića je kazao da je riječ o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH.

To će biti i prvi put da se planira podrška majkama porodiljama s razine Federacije BiH. Osim toga, putem redovitog tekućeg transfera nižim razinama vlasti, odnosno županijama, iz proračuna Vlade FBiH, predviđen je uvjet svim županijama da dio tog transfera usmjere na provođenje i podršku natalitetnih politika, odnosno politika usmjerenih na jačanje obitelji.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u proračunu za 2024. godinu planiralo je i sredstva za izradu studija opravdanosti Obiteljskog fonda i Zavoda socijalne zaštite, te izradu Socijalne karte FBiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Tim povodom ministar Delić istakao je da proračun Ministarstva uvećan na stavkama koje se odnose na mjere i programe usmjerene na poboljšanje i unaprjeđenje sustava socijalne zaštite u Federaciji BiH, te je centara za socijalni rad proračunom Ministarstva predviđena podrška u iznosu od tri milijuna KM.

– Planirali smo milijun KM centrima za socijalni rad kao podršku kod primjene federalnih propisa, odnosno pokrivanje troškova kod uvođenja u pravo neratnih invalida, stjecanje statusa roditelja njegovatelja, odobravanja prava na federalni dječiji dodatak i drugih propisa koji dolaze iz našeg resora. S obzirom na to da su objekti centara za socijalni rad uglavnom u lošem stanju, po prvi put u proračunu planirana su i dva milijuna KM za kapitalne projekte centara za koje se nadamo da će nam ih centri delegirati tijekom ove godine – pojasnio je Delić.

U proračunu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike planirano je dodatno povećanje izdvajanja sredstava za zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja, tako da je u odnosu na prošlogodišnjih 500.000 KM za ovu godinu planiran 1,5 milijuna KM.

Za naknade neratnim invalidima planirano je 245 milijuna KM, za dječije dodatke 130 milijuna KM, 27 milijuna za civilne žrtve rata, te za naknade roditeljima njegovateljima 29 milijuna KM, priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img