Debevec i Mehmedagić izlaze iz pritvora, predložene mjere zabrane

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, koji su uhićeni prije gotovo tri mjeseca zbog sumnje za zlouporabu položaja i druga kaznena djela.

– S obzirom na obvezu da se pritvor svede na najkraće vrijeme, Tužiteljstvo predlaže zamjenske mjere odnosno mjere zabrane u cilju uspješnog okončanja postupka – kazao je tužitelj Feđa Fejzagić.

Predložene su mjere kućnog pritvora, zabrana putovanja, kao i zabrana kontaktiranja sa osumnjičenim Vasvijom Vidović i Milisavom Pijukom, te 45 svjedoka.

Fejzagić je rekao da, iako Tužiteljstvo u ranijim prijedlozima za pritvor nije navodilo opasnost od bijega, ne znači da ona ne postoji i da optuženi trebaju predati putne isprave. Tužitelj je napomenuo da Debevec ima i državljanstvo Španjolske kao i nekretnine u toj zemlji. Dodao je da i dalje postoji opasnost od utjecaja na svjedoke.

– Pokazana je sklonost osumnjičenih da utječu na svjedoke i prikrivanje dokaza… Osumnjičeni su i dalje motivirani da utječu na istragu – rekao je tužitelj, podsjetivši na postupke osumnjičenih iznesene na ranijim ročištima od 16. siječnja i 15. veljače.

On je rekao da u interesu istrage ne želi otkrivati radnje koje poduzima Tužiteljstvo.

Obrane se nisu protivile zabrani kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima, ali su istaknule da su kućni pritvor i zabrana putovanja neosnovani.

Prema obrani Debevca, prije svega upitna je osnovana sumnja kao primarni uvjet za mjere. Braniteljica Tatjana Savić kazala je da je Tužiteljstvo trebalo dostaviti dokaze o osnovanoj sumnji, odbacivši pojedine tvrdnje Tužiteljstva i napomenuvši da za jednu od točki Sud već utvrdio da nema osnovane sumnje.

Savić je navela da bi osumnjičeni svakako bili pušteni iz pritvora 15. ožujka, koliko su mogli biti zadržani maksimalno. Ona je kazala da Tužiteljstvo u proteklom mjesecu nije poduzelo nijednu radnju i da ne želi otkrivati detalje istrage.

– Ako nećete reći sudu, onda ne možete ništa ni tražiti – kazala je Savić, dodajući kako nema argumenata za određivanje najstrožih mjera.

Ona je navela da bi kućni pritvor onemogućio osnovno funkcioniranje Debevca zbog obiteljskih i zdravstvenih razloga.

Mehmedagićev branitelj Nermin Mulalić je naveo da Tužiteljstvo nije navelo koje radnje planira poduzeti, kao ni okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega. Odbacio je mogućnost utjecaja na zaposlene u OSA-i.

– Koliko sam shvatio, OSA aktivno sudjeluje u ovoj istrazi, a Mehmedagić je umirovljenik – kazao je Mulalić.

Na pitanje suca Mirsada Strike koje bi mjere ograničavanja kretanja omogućile osnovno funkcioniranje osumnjičenih, Obrane su se izjasnile da je to područje Sarajevske županije.

Tužitelj Fejzagić rekao je kako se Tužiteljstvo kategorički protivi bilo kakvim blažim mjerama u ovakvom predmetu visoke korupcije. Braniteljica Mirna Avdibegović je kazala kako ne zna zbog čega je predmet visoke korupcije kad su propisane kazne do pet godina zatvora.

Debevec i Mehmedagić uhićeni su 19. prosinca prošle godine zbog sumnje da su zlouporabili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu utjecajem, te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti spolova.

Sudac Strika kazao je kako će sutra biti donesena odluka po prijedlogu Tužiteljstva, javlja Detektor./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img