Hrvatski Medijski Servis

DODIK: To što Džaferović nije osuđen, ne znači da nije bio svjedok zločina

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da to što novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije osuđen, ne znači da nije bio svjedok zločina nad srpskim zarobljenicima u proteklom ratu. Dodik je naveo da je Džaferović 14. kolovoza 1994. godine bio svjedok odsijecanja glave srpskim zarobljenicima u Vozući, o čemu svjedoči i izvještaj Centra sigurnosti u Zenici, čiji je bio načelnik.

” Haris Silajdžić (bivši član Predsjedništva BiH) je to isto radio, tužio je Vladu Republike Srpske za izvještaj koji dostavljamo Vijeću sigurnosti UN, pa se zna kako je prošao na Ustavnom sudu BiH”, rekao je Dodik, komentirajući Džaferovićevo pismo Vladi RS i premijerki Željki Cvijanović, prenosi Srna.

Dodik je naglasio da Srpska ima pravo podnositi izvještaj Vijeću sigurnosti UN, s obzirom da je jedna od pet potpisnica Aneksa deset Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Po tumačenjima Venecijanske komisije iz 2005. godine, kada se postavilo pitanje je li Republika Srpska faktor međunarodnog prava, rekli su da jesmo zato što smo potpisali anekse Daytonskog sporazuma”, podsjetio je Dodik.

On je poručio da stoji iza izvještaja Republike Srpske, koji je potvrdila Vlada Srpske.

Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je pismo Vladi RS i premijerki Željki Cvijanović u kojem zahtijeva da se pojedini navodi iz Izvještaja RS Vijeću sigurnosti UN-a demantiraju u roku od sedam dana, te da će u protivnom podnijeti tužbu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte