DAYTONSKI ZAČARANI KRUG: Dok se vlast uspostavi, razvali, pa opet uspostavi- eto i novih izbora

Najmanje pola, počesto godinu, a ponekad i godinu i pol nakon izbora u BiH traju pregovori, natezanja, nadmudrivanja, „utvrđivanje pazara“ oko formiranja vlasti. Nije to ni mali, ni lak posao; treba formirati čak trinaest vlada; deset županijskih, dvije entitetske i Vijeće ministara.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

I taman kad se posao privede kraju, koalicija, obično u Federaciji, pukne. A onda se to po principu domino efekta odrazi ne samo na federalnu, već i na neke županijske i , nazovi, saveznu vladu. I onda pik iznova-kreću pregovori o prekompoziciji, ili rekonstrukciji vlasti- na razvalinama stare uspostavlja se „nova parlamentarna većina“.  Političari, stranački lider,i su ponovo u fokusu javnosti, a medijima ne manjka materijala za tumačenje njihovvih izjava i analiziranje  tko će biti dio nove parlamentarne većine, a tko ne.

I kad pomislimo da je se priča o kompoziciji i prekompoziciji završava i da će se vlast konačno uspostaviti, stabilizirati i početi nešto. za one koji su ju birali , korisno raditi, pojave se problemi kako nove vladajuće koalicije ustoličiti.

A onda krenu optužbe o blokadama i opstrukcijama, o onima koji ne dozvoljavaju da nova vlast  „preuzme odgovornost“ i „u interesu građana“, pače i „konstitutivnih naroda“   „zemlju konačno povede europskim putem“ .

Njima, pak, ne ostaju dužni prozvani za opstrukcije, koji ne blokiraju uspostavu vlasti, već ustvari „sprečavaju podijelu zemlje“, „uspostavu trećeg entiteta“, ili iz nekog drugog patriotskog razloga ne daju vlast, sve „u interesu građana koje ne žele izdati“.

Vlast se još nije uspijela presložiti, a već stiglo vrijeme za novu predizbornu kampanju- onu za lokalne izbore.

Dok se vlast komponirala i prekomponirala, uspostavljala i razvaljivala uspijelo se tek stranačke uhljebe razmjestiti po nadzornim odborima i upravama  javnih poduzeća- a ima ih hvala Bogu više od 50.  I, možda i koji zakon usvojiti,  kao ove godine Zakon o radu. Više se nije stiglo. Ostali nek čekaju, jer nema smisla baviti se zakonima u vrijeme predizborne kampanje. A nakon nje nema se kad- od pustog komponiranja i prekomponiranja vlasti.

I tako se u Daytonlandu vrtimo u krug, spiralno prema dolje, već 20 godina. Bez naznaka da ćemo se zaustavti./HMS/

Najnovije