Hrvatski Medijski Servis

DAVUTOGLU: BiH će i dalje biti država, ali mora uključiti sve narode u zemlji

Bivši premijer Republike Turske Ahmet Davutoğlu govoreći da Sarajevo Business Forumu kazao je kako se za regionalnu reintegraciju podrazumijevaju politička, kulturna i ekonomska reintegracija. Podsjetio je kako je Amer Bukvić, organizator foruma bio njegov student kada je u BiH bio rat, prenosi Oslobođenje.

– On mi je kao moja obitelj. Kao profesor ne mogu biti ponosniji nego što sam sada. Hvala ti Amere, kazao je na početku obraćanja nekadašnji turski premijer.

Bosna i Hercegovina je, kaže, trebala biti podijeljena prije 25 godina a sada je organizator velikih manifestacija. Dodaje kako je Sarajevo, koje je bilo razrušen grad, sada centar političkih i ekonomskih zbivanja i sastanaka.

– Pravi je trenutak da se analizira prošlost. Nedavno su me pitali za budućnost međunarodnog poretka. Nakon ere hladnog rata bilo je mnogo optimizma, a danas imamo dosta pesimizma. Ja sugeriram na realističan optimizam. Danas imamo međunarodni nered. Globalno gledano sve je veća tendencija populističkoj autokraciji, islamofobiji, desničarskoj ideji.

Na ovu regiju će utjecati europske krize ako mudro ne postupimo. Naš odgovor u jugoistočnoj Europi treba biti da moramo stvoriti pristup koji je orijentiran na viziju, a ne na krizu,. Balkan se uvijek pamti po krizi, a sada je prilika da kreiramo viziju. Da u glavama ljudi uspostavimo projekciju budućnosti, a ne da gledamo unatrag. Ono što se desilo u regiji to je prošlost, moramo imati novu metodologiju. Imamo zajedničke vrijednosti, humanitarne, europske i balkanske vrijednosti, naglasio je Davutoğlu.

U sljedećim desetljećima, prema njegovim riječima, biće velika borba između inkluzivnosti i ekskluzivnosti.

– To je borba onih koji žele uključiti i isključiti. Na Novom Zelandu je bio nedavno pokolj u džamiji, ali premijerka te zemlje pokazala što je inkluzivnost. Drago mi je bilo čuti jutros predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika kada govori da je Bosna i Hercegovina država. Da, bila je i bit će država, ali treba uključiti sve narode u zemlji, poručio je Davutoğlu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte