Dario Kordić: Nisam počinio nikakav zločin, čist sam pred Bogom i svojom obitelji

Želim se vratiti svome narodu i živjeti s njim. Najteže mi je bilo što je punih deset godina od moga ulaska u zatvor, moja obitelj, žena i tada troje malodobne djece, ostala bez igdje ičega, bez ičije pomoći. Onda se ukazao Miroslav Piplica, moj drugi brat, kojemu silno zahvaljujem za sve što je učinio za mene. Dok sam još živ, želim poručiti svima da nisam počinio nikakav ratni zločin, da sam čist pred Bogom i svojom obitelji. A ako treba za istinu robijati još, eto me, spreman sam – poručio je Dario Kordić u izjavi Slobodnoj Dalmaciji, uoči iz zatvora u Beču, prenosi Hrvatski Medijski Sevis.

Podsjetimo Kordić je jučer, nakon odsluženja dvije trećine kazne na koje ga je osudio Haški sud (16,5 godina) za zločine u Ahmićima stigao u Zagreb gdje mu je priređen doček.

Miroslav Piplica kazao je za Slobodu Dalmaciju kako je Kordić bio zaboravljen 12 godina i tek je objava knjige o njemu i njegovoj obitelji 2009. godine otvorila jednu novu stranicu.

-Ja sam ga godinama obilazio, provodio mnogo vremena uz njega dok je bio u zatvoru. Znao mi je reći: “Piplica, tebe šalje anđeo čuvar, ti si od Boga poslan meni i mojoj obitelji.”Jednostavno, postali smo više od braće. Ostao sam uz njega jer sam vidio da je iskren i pošten. Osobno smatram da je nedužan, izdan je i ostavljen, a ispašta za tuđe grijehe. Odležao je najdužu kaznu od svih Hrvata…

Podsjetimo 6 listopada 1997. godine tzv “vitešku skupinu u kojoj je bio i Kordićispratili su tadašnji visoki politički i obaviještajni dužnosnici Hrvatske- Miroslav Tuđman, Ivić Pašalić, Markica Rebić, Vladimir Šoljić i Ljubo Ćesić Rojs.

„Savjest nam je čista pred Bogom i hrvatskim narodom, odlučili smo se predati kako bismo dokazali svoju nevinost u općem nacionalnom interesu i interesu Republike Hrvatske“, svečano se u ime svih zaklinjao Dario Kordić. Ne treba posebno podsjećati da Kordić nije uspio u svojoj misiji: tek ovoga petka, nakon izdržanih 17 godina zatvora, vratio se u Zagreb. Bivši predsjednik HDZ-a BiH i potpredsjednik Hrvatske republike Herceg-Bosne osuđen je za političku odgovornost za ratne zločine tijekom hrvatsko-bošnjačkog rata u Srednjoj Bosni – uključujući i pokolj 114 civila u Ahmićima – na 25 godina zatvora.

Braća Kupreškići, Vlatko, Zoran i Milijan, imala su sreće i nakon kalvarije su obranili svoju nevinost u Haagu. Nakon što su u prvom stupnju za zločin u Ahmićima na temelju iskaza lažnih svjedoka tajnih službi bili osuđeni na deset odnosno osam i šest godina, u drugostupanjskom postupku posve su oslobođeni krivnje.

Obrana „viteške skupine” je, naime, u , podsjeća slobodna dalmacija, u žalbenom procesu uvela brojne nove dokaze u korist Kupreškića i ostalih iz arhiva bivšega predsjednika Franje Tuđmana,  a koje su im nove vlasti i predsjednik Stipe Mesić učinile dostupnima tek nakon siječanjskih izbora.

Drago Josipović i Vlado Šantić zbog osobnog sudjelovanja u napadu na Ahmiće prvostupanjski su bili najprije osuđeni na 15 i 25 godina, da bi im kazna naknadno bila umanjena na 12 i 18 godina. Odslužili su je i odavno su na slobodi. Dragan Papić oslobođen je haaške optužbe puno prije od Kupreškića, u siječnju 2000. godine. Naknadno je medijima otkrio da je cijela grupa koju je hrvatski državni vrh isporučio Haagu kako bi se prikrili stvarni krivci za masakr u Ahmićima s Ivićem Pašalićem imala dogovor o materijalnoj naknadi.

Pogodba je glasila: vi ćete otići u Haag, a država će trajno skrbiti o vama i vašim obiteljima. Ta se skrb trebala financirati iz tajnog fonda, u kojemu je bilo dovoljno novca da se svakome haaškom optuženiku sagradi kuća od 300 tisuća njemačkih maraka.

Papić se vratio iz Haaga oslobođen optužbi, ali ni kuće ni novčane naknade nije vidio. Gnjevan je javno otkrio da je specijalnim fondom proizvoljno upravljao Ljubo Ćesić Rojs.

Zapovjednik viteške brigade HVO-a Mario Čerkez također je naposljetku oslobođen krivnje za zločin u Ahmićima, dok je osuđen na šest godina za protupravno zatvaranje civila u Vitezu. Kaznu je davno odležao, s obitelji živi u Splitu. Marinko Katava, Ivan Šantić i Pero Skopljak su oslobođeni već dva mjeseca nakon predaje Haagu, a da nisu uopće ušli u proces. Bili su, valjda, toliko očigledno nevini da ih tužiteljstvo uopće nije uzelo u razmatranje./HMS/

Najnovije

ZA ONE KOJI NE ZNAJU ILI SE PRAVE LUDI

Tko su legitimni predstavnici i zbog čega bez legitimnog predstavljanja nema demokracije?

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako termin "legitimno predstavljanje" ne postoji na "Wikipediji i drugim mjestima", ali da tamo...