ĐAPO: Deponija Uborak zbog javnog interesa ne smije biti zatvorena

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, kazala je da poduzeće “Deponija” (koje upravlja regionalnom deponijom otpada “Uborak” u Mostaru) opet nije dostavilo svu potrebnu, zakonom propisanu dokumentaciju kako bi dobilo okolišnu dozvolu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kako je navela Đapo, obustavilo je postupak i o tome izvijestilo Vladu FBiH, prenosi Avaz.ba

– Vlada je dala preporuku Federalnoj inspekciji da, zbog javnog interesa, ne zatvara deponiju dok se ne riješe prethodna pitanja i dok se ne dobije sva potrebna dokumentacija.

Imajući u vidu neodgovorno ponašanje direktora ovog javnog poduzeća, koji nije u stanju osigurati potrebne dozvole za rad “Deponije”, ali i zbog činjenice da je odbio prihvatiti grant sredstva Svjetske banke u iznosu od tri milijuna KM za gradnju prečistača voda na deponiji, Vlada FBiH dala je preporuku gradonačelniku Ljubi Bešliću da direktora deponije pozove na odgovornost – kazala nam je Đapo.

Naglasila je da je Ministarstvo na čijem je čelu, spremno pružiti svaku vrstu financijske i stručne pomoći u rješavanju ovog problema./HMS/

Najnovije