Dao dva prazna platna, pokupio lovu i tvrdi: To je umjetničko djelo

Svijet umjetnosti ovih dana možda dobija svog Robina Hooda. Njegovo ime je Jens Haaning i oteo je više od 70.000 eura, ali ne da bi ih podijelio siromašnima, već s namjerom da ih – uzme sebi.

Plan je bio sasvim drugačiji, tvrde predstavnici Muzeja suvremene umjetnosti u danskom gradu Aalborgu. Oni su Haaningu povjerili novčanice u vrijednosti  532.549 danskih kruna, kako bi umjetnik rekreirao dva svoja ranija djela, kada je uramio hrpu kruna i gomilu eura da bi prikazao razlike u platćama između danskih i austrijskih radnika, prenosi Bosonoga.com.

Haaning je, pak, došao na drugu ideju, da isporuči muzeju dva potpuno prazna platna, a novčanice strpa u svoj džep. Taj postupak je proglasio umjetničkim djelom i dao mu vrlo jasan naziv “Take the Money and Run”.

Ovaj čin je jedne nasmijao, druge zbunio, a treće zabrinuo. Prvi su oduševljeni zaokretom koji je osmislio Haaning, inače u domaćoj javnosti poznat po vrlo provokativnim idejama i graničnim metodama njihove realizacije. Prema njima, potez ovog umjetnika zaista je upečatljiv performans koji otvara brojna pitanja o relaciji umjetnosti i novca na današnjoj artističkoj sceni, a način na koji je sve izvedeno je doveo do ogromnog odjeka na globalnoj razini, što je samo potvrda uspjeha čitavog performansa.

S druge strane, bilo je i onih koji su se neugodno iznenadili kada su ugledali dvije velike bijele površine, koje će sad takve stajati izložene do siječnja, kada se zatvara izložba čiji je Haaning dio. Onaj treći, zabrinuti dio, zatečen je izjavama koje Haaning plasira ovih dana, a kojima poručuje da je za njega priča završena – umjetnost je izvedena, na lovu zaboravite.

Ovo je umjetničko djelo samo ako ne vratim novac, rekao je u intervjuu za lokalne medije, “Vjerujem da sam kreirao dobro i relevantno umjetničko djelo, koje se može postaviti na zid.”

Vodstvo muzeja nije suglasno, pa u svojim odgovorima podsjeća na ugovor koji je Haaning potpisao, a prema kojem mu na ime angažmana pripada samo 10.000 kruna, dok preostalih više od pola milijuna mora vratiti do 16. siječnja. Haaning, međutim, za sada odbija i pomisao na to.

Djelo i je u tome što sam im uzeo novac. Ohrabrujem i druge ljude, koji imaju jednako jadne uvjete rada, da učine isto, poručuje umjetnik i tvrdi da bi, u suprotnom, čak završio u minusu, jer bi ga kreiranje naručenih djela koštalo 25.000 kruna.

Naravno, postoje i oni koji sumnjaju da je čitava priča unaprijed pripremljena i uigrana u suradnji obje strane. Haaningova dosadašnja biografija, opet, ostavlja prostora za uvjerenje da sve ovo stvarno je poduzeo na svoju ruku. Na odgovore koja je teorija točna i kako će se sve završiti očigledno ćemo morati da pričekati./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije