DANSKA ŠOKIRANA TRUMPOVIM OTKAZIVANJEM POSJETE Još se ne mogu oporaviti od njegove ideje o kupovini Grenlanda

Trump je objavio da je odgodio posjet Danskoj jer nije zainteresirana za njegovu ponudu o kupnji Grenlanda

Danska je šokirana nakon što je američki predsjednik Donald Trump otkazao posjet državi koja je odbila njegovu ideju o kupnji Grenlanda, dok premijerka Matte Frederiksen vjeruje da to neće utjecati na bilateralne odnose.

Trump je u srijedu objavio kako je odgodio posjet Danskoj jer “ona nije zainteresirana za njegovu ponudu o kupnji Grenlanda”.

Njegov prijedlog je najprije izazvao nevjericu i duhovite reakcije danskih političara, američkih saveznika u NATO-u, a bivši premijer Lars Lokke Rasmussen rekao je da se “sigurno radi o prvoaprilskoj šali”.

Međutim raspoloženje se pretvorilo u zbunjenost kada je Trump na Twitteru napisao da je “Danska veoma posebna država s nevjerojatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Frederiksen o tome da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dva tjedna”.

Frederiksen, socijaldemokratkinja lijevog centra istaknula je da je sa žaljenjem i iznenađenjem primila vijest o Trumpovoj odluci, posebice zbog bliskih odnosa Danske i Sjedinjenih Država. Njegovu ideju o kupnji Grenlanda nazvala je apsurdnom.

Naglasila je da je premijer Grenlanda Kim Kielsen isključio prodaju teritorija te da se ona slaže s njim.

Danska premijerka je naglasila da Sjedinjene Države ostaju jedan od najbližih saveznika Danske. “Mislim da otkazivanje državnog posjeta ne bi trebalo utjecati na odluke o trgovinskoj suradnji ili vanjskoj i sigurnosnoj politici”.

Trumpova odluka izazvala je osudu, ogorčenje i podsmjeh među danskim oporbenim čelnicima i u javnosti.

“Dakle, Trump je otkazao posjet jer nije bilo odziva za raspravu o prodaji Grenlanda?! To je sigurno šala. I duboko vrijeđa ljude na Grenlandu i u Danskoj”, napisala je bivša premijerka Helle Thorning Schmidt./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

IZVORIŠTE PANDEMIJE

Wuhan je otvoren nakon dva mjeseca izolacije

Kineski grad Wuhan, iz kojeg je krenula pandemija koronavirusa, u subotu je nakon dva mjeseca počeo ukidati mjere karantene vraćanjem dijela javnog prometa u...