DANAS POTVRĐENO Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Britanska ekonomija je prošle godine ušla u plitku recesiju, potvrdile su službene brojke danas, ostavljajući premijeru Rishiju Sunaku izazov da uvjeri glasače da je ekonomija sigurna s njim prije izbora koji se očekuju kasnije ove godine.

Bruto domaći proizvod smanjen je za 0,1 posto u trećem kvartalu i 0,3 posto u četvrtom, što je nepromijenjeno u odnosu na preliminarne procjene, priopćio je danas Državni ured za statistiku (ONS).

Brojke će biti razočaravajuće za Sunaka, kojeg je oporbena Laburistička partija – koja je daleko ispred u anketama – optužila da nadgleda “Rishijevu recesiju”.

– Slaba početna točka za BDP ove godine znači da će rast u kalendarskoj godini u 2024. vjerojatno biti ograničen na manje od jedan posto – rekao je Martin Beck, glavni ekonomski savjetnik u EY ITEM Clubu.

Britanska ekonomija je pokazala znakove da 2024. počinje snažnije, s mjesečnim rastom BDP-a od 0,2% u siječnju, a neslužbena istraživanja pokazuju da je rast nastavljen u veljači i ožujku.

Smanjenje poreza koje je najavio ministar financija Jeremy Hunt i očekivanja smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će pomoći ekonomiji 2024.

Međutim, Britanija je i dalje jedna od zemalja koje se najsporije oporavljaju od posljedica pandemije COVID-19. Krajem prošle godine, njena ekonomija je bila samo jedan posto veća nego krajem 2019. godine, dok je jedino Njemačka bila lošija među zemljama Grupe sedam./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img