Hrvatski Medijski Servis

DAN PREDA: Odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika uvjet su da BiH dobije kandidatski status

Foto: Klix.ba

Specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda nakon sastanka s prvim i drugim bošnjačkim  članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem ukazao je na probleme koji se tiču funkcioniranja zajedničkog Parlamentarnog odbora za pridruživanje i stabilizaciju EU i BiH. Ovom sastanku nije prisustvovao Milorad Dodik.

Dan Preda je rekao da ovaj odbor, koji je važan za europski put, još uvijek nije uspostavljen, javlja Klix.ba.

“U protekle tri godine nismo uspjeli uvjeriti partnere iz Parlamenta BiH da dođu u Bruxellesi da zajednički radimo na ovim pitanjima. Pokušali su u zajedničko tijelo uvesti pravila koja se koriste u poslovnicima u BiH. Na taj način pokušali su transformirati EU da postane BiH. Izazov je obratan, BiH treba postati dio EU, a ne da se EU transformira u neku veliku BiH”, rekao je Preda.

On je zamolio da javnost, mediji i građani od predstavnika u PSBiH traže da surađuju u Europskom parlamentu. Džaferović, koji se dotakao ovog problema, kazao je da su zastupnici iz RS-a ti koji imaju drugačije stavove o funkcioniranju poslovnika o radu navedenog odbora, dodavši da se moraju prihvatiti principi EU.

Preda je naglasio da EU još čeka odgovore na dodatna pitanja, od čega će ovisiti mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu BiH.

Napomenuo je da su dodatna pitanja upućena iz EK u lipnju 2018., a sada smo sada u siječnju 2019. godine.

“Rekao bih da je to ipak predugo. Nadam se da će ovo pitanje biti riješeno prije drugih”, kazao je Preda.

On je izrazio očekivanje da će Vijeće ministara BiH u narednim danima dostaviti preostale odgovore kako bi se to moglo uputiti u Bruxelles./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte