Dan narcisa obilježen u Livnu

Dan narcisa obilježen je u srijedu  u Livnu, u organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke ”Bistrica”. Riječ je o humanitarnoj akciji u kojoj se od prodanih cvjetova i donacija namiču sredstva za rad Udruge, prevenciju i rano otkrivanje raka dojke.

Svrha ove akcije je skrenuti pozornost javnosti na opasnost od malignih oboljenja, posebice ženama kod kojih je karcinom dojke najčešća vrsta malignog oboljenja, kazala je predsjednica spomenute Udruge ”Bistrica” Slavica Gotovac.

Istaknula je kako su ovakva  obilježavanja važna jer daju informaciju ženama o važnosti redovitih pregleda, samopregleda, mamografije i ultrazvučnih pregleda.

Podizanjem svijesti o ovoj bolesti nastoji se, kaže  Gotovac, upoznati žene sa simptomima radi eventualnog ranog otkrivanja, te pružiti potporu ženama koje žive s tom bolešću.

Po riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije Diane Mamić, na području Hercegbosanske županije u prošloj godini kod 15 žena je dijagnosticiran karcinom dojke dok je u istom razdoblju devet žena preminula od te bolesti.

Kako navode iz Udruge ”Bistrica”, gorući problem predstavlja to što Županijska bolnica fra Mihovil Sučić u Livnu nema mamograf.

Gradonačelnik  Livna Darko Čondrić kazao je kako je, u suradnji s KBC-om Firule Split u projektu prekogranične suradnje dviju država, pokrenuta inicijativa za nabavku digitalnog mamografa čija se vrijednost se na tržištu kreće oko 200 tisuća eura.

Inače, ”Dan narcisa” humanitarna je akcija i tradicijski se obilježava u mjesecu ožujku, a glavni cilj je upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img