DAN NAKON SMJENE Zelenski Zalužnom dodijelio najviše odličje ‘heroj Ukrajine‘

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dodijelio je u petak bivšem zapovjedniku vojske generalu Valeriju Zalužnom odličje “heroj Ukrajine”, dan nakon što je smijenjen u dosad najvećem preslagivanju u ratu s Rusijom.

Zalužni, popularna figura koja je nadgledala ratne napore Ukrajine tijekom ruske invazije, u četvrtak je zamijenjena zapovjednikom kopnenih snaga, general-pukovnikom Oleksandrom Sirskijem.

Odluka da se Zalužnom dodijeli najviše ukrajinsko državno odličje znak je da Zelenskijev tim pokušava signalizirati jedinstvo i poštovanje prema Zalužnom nakon što ga je smijenio s mjesta zapovjednika oružanih snaga.

Objavljeno je to u dekretu na predsjednikovoj internetskoj stranici.

Ankete su pokazale da Zalužni uživa veće povjerenje javnosti od Zelenskog.

Još nema čvrstih podataka o reakciji javnosti na njegovu smjenu, no mnogi su Ukrajinci na društvenim mrežama otvoreno doveli u pitanje tu odluku.

Vojna smjena uslijedila je nakon višemjesečnih nagađanja o razdoru između dviju najistaknutijih ukrajinskih ratnih figura oko njihovih vizija rata protiv Rusije, koji će uskoro ući u treću godinu.

Dok je u četvrtak najavljivao promjene, Zelenski je rekao da u tom potezu nema politike i da smatra da je potrebna obnova oružanih snaga nakon neuspjeha ukrajinskih kopnenih operacija 2023.

Ukrajinske snage pokrenule su protuofenzivu prošlog ljeta, ali nisu uspjele probiti dobro branjene ruske linije.

Od tada životno važni novi paket američke vojne pomoći mjesecima odgađa republikanska kongresna oporba./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img