Sve vijesti

HNK Mostar

Dan “bijelih traka”- sjećanje na etničko čišćenje Prijedora

Danas se obilježava Dan bijelih traka – simboličan datum proglašen u znak sjećanja na ubijene građanke i građane Prijedora i okolice tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, na današnji dan 1992. godine, srpske vlasti  u Prijedoru izdale su zapovijed putem lokalnog radija da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, a da pri izlasku iz kuća nose bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto  Bošnjaka i  Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Dan bijelih traka pokrenut je iz Prijedora, a za cilj ima borbu za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale tamo gde im se to zabranjuje, na osnovu etničke pripadnosti./HMS/

1 COMMENT

  1. I’m gay, and don’t think we need a &#1&26;pride2#8817; week at all. Advertising this only suggests ‘gay people’ are different and there is no need to market this anymore. It is counter productive organised by radical gays.

Comments are closed.

Najnovije