DAČIĆ ODGOVORIO ZVIZDIĆU: Po islamistima i Aliji Izetbegoviću stvorili su se uvjeti za islamski poredak u BiH

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da muslimani trebaju shvatiti da je BiH država ravnopravnih naroda.

Dačić je podsjetio da se Alija Izetbegović još 1970. godine u Islamskoj deklaraciji napisao “da je islamsko društvo bez islamske vlasti nedovršeno i nemoćno, da se islamski poredak može ostvariti samo u zemljama u kojima muslimani predstavljaju većinu stanovništva”.

“Napisao je da nema ni mira ni koegzistencije između islamske vere i neislamskih društvenih i političkih institucija, i na kraju, da islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku, nego i izgraditi islamsku vlast”, naveo je Dačić.

Šef srpske diplomacije je kazao da se Izetbegović založio za stvaranje islamske države od Maroka do Indonezije i da to zna i predsjedavajući Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, ali da to prešućujue.

Dačić je podsjetio da je zato Izetbegović predsjedničkim dekretom od 1. kolovoza 1992. godine pozvao mudžahedine iz cijelog sveta u Sveti rat, džihad.

“I bilo ih je desetak tisuća, od čega je 1.200 ostalo živjeti u BiH s državljanstvom. Među njima su bila i dvojica sudionika napada od 11. rujna 2001. godine u New Yorku. Njihov cilj je bio islamski poredak u BiH, a za to je potrebno čekati da muslimani postanu većina”, naveo je Dačić.

On je ukazao da je, prema rezultatima popisa iz 1948. godine, Srba bilo 44,3 posto, muslimana 30,7 posto, a Hrvata 23,9 posto.

Dačić je napomenuo da, prema posljednjem popisu iz 2013. godine, za koji postoje ogromne sumnje u regularnost, Bošnjaka ima 50,11 posto, Srba 30,78 posto, a Hrvata 15,43 posto.

“Po islamistima, odnosno po Aliji Izetbegoviću i SDA, stvorili su se uvjeti za islamski poredak, što znači promjenu Daytonskog sporazuma i stvaranje unitarne države s muslimanskom većinom”, rekao je Dačić.

On je naglasio i da je o tome govorio na Saboru SNSD-a u Laktašima, ali je tu njegovu izjavu Zvizdić nazvao “šovinističko-militarističkom” i “zlonamjernom porukom mržnje”, prenose beogradski mediji.

“O tome sam govorio, da to BiH nikad nije bila, niti će biti islamska država”, poručio je Dačić.

Dačić je istaknuo kako nije rekao da u BiH ne trebaju živjeti muslimani, već da muslimani trebaju shvatiti da je BiH država ravnopravnih naroda.

“Nije moja izjava šovinističko-militaristička, već je šovinističko-militaristička panislamska politika Alije Izetbegovića i njegovog učenika Denisa Zvizdića i SDA”, poručio je Dačić./Srna/HMS/

/HMS/

Najnovije