DAČIĆ: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić smatra da će u svibnju Kosovo biti primljeno u Vijeće Europe (VE) jer je za takvu odluku potrebna dvotrećinska većina koju Kosovo već ima.

Nakon što je u srijedu Odbor za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), većinom glasova, dao pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u VE, u Srbiji ne prestaju reakciju na takvu odluku koju Beograd drži “skandaloznom” i “sramotnom”.

“Pozitivno mišljenje Odbora za politička pitanja VE predstavlja izravno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje načela na kojima počiva samo Vijeće Europe”, kazao je Dačić koji je također podsjetio da će prijemu Kosova u Vijeće Europe raspravljati Parlamentarna skupština u travnju.

“Sve ide ka donošenju te odluke. Za njeno donošenje potrebna je dvotrećinska većina a oni je imaju i za očekivati je da se to dogodi u svibnju”, kazao je Dačić gostujući na TV Pink.

Dačić je istaknuo da odluka Odbora za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine “ugrožava i narušava” teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i “predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava”, a srbijanski dužnosnici ranije su najavili mogućnost da, bude li Kosovo primljeno u VE, Srbija istupi iz te organizacije.

“Kosovo treba ući u Vijeće Europe bez ikakvih dodatnih uvjeta. Ovo je, ukratko, rezultat glasovanja koje je održano u Odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i gdje je izvješće prihvaćeno impozantnom većinom glasova, a što otvara put članstvu Kosova u Vijeće Europe bez dodatnih uvjeta”, napisala je na Facebooku kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je kako je Kosovu do članstva preostao još samo jedan korak te dodala kako će nastaviti raditi sa saveznicima kako bi građanima Kosova osigurali pristup instrumentima Vijeća Europe.

“Nastavit ćemo raditi sa našim saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani imaju pristup instrumentima Vijeća Europe kroz punopravno članstvo”, napisala je Osmani na društvenoj mreži X, a istodobno je demantirala navode srbijanskih dužnosnika da je formiranje Zajednice srpskih općina uvjet za članstvo Kosova u Vijeću Europe.

Na sastanku Odbora u Parizu u srijedu se glasalo o izvješću grčke zastupnice, izvjestiteljice za Kosovo Dore Bakoyannis, u kojim je preporučeno da Kosovo bude primljeno u Vijeće Europe.

Nakon toga zahtjev Kosova za članstvo razmatrat će se na plenarnoj sjednici PSVE, koja bi se trebala održati 18. travnja. Konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom Vijeća Europe, dat će Odbor ministara Vijeća Europe./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img