LIDER "DEVEDESETKE"

CVITANOVIĆ: Volio bih vidjeti komentar Jadranke Kosor o Križančevu selu, Uzdolu, Trusini, oduzetim političkim pravima Hrvata…

Dio političke javnosti i medija iz Republike Hrvatske jučer je na vrlo tendenciozan, površan i tobože moralno-prosvjetiteljski način, koji ukazuje na grubo nepoznavanje političke situacije u BiH, komentiralo odluku i čin predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i izaslanika Doma naroda iz te stranke, da zajedno s izaslanicima Kluba Srba glasuju za poništenje Odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović je za portal Centralna.ba je iznio svoja razmišljanja o navedenoj temi.

“Teško je dati i imati jedan, unison stav oko navedene teme iz više razloga, koje ću pokušati objasniti. Vidite, navedeni zakon o negiranju genocida i odluka bivšeg visokog predstavnika o njegovom nametanju je prouzrokčila najveću političku krizu u BiH od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Inače, nametnute odluke Visokih predstavnika od završetka rata pa do danas su bez ikakve dileme uvijek bile generatori permanentne političke krize u BiH. Valentin Inzko je 12 godina u BiH figurirao kao Visoki predstavnik s mandatom provođenja politike Međunarodne zajednice, a vrlo često, gotovo uvijek se ponašao kao bošnjački lobist na svjetskim adresama. Hrvatska politika u BiH generalno ima stajalište da nije dobro mandat Visokog predstavnika koristiti jednostrano, nametavši rješenja koja odgovaraju samo jednoj strani u BiH, ali i uopće nametati rješenja oko kojih postoji duboko podijeljen stav u javnosti BiH, u tom smislu i tom pravcu smatram da je bilo ponašanje kolega iz Kluba Hrvata. Vidite, problem izbornog zakona u BiH oko kojih traje rasprava gotovo 15 godina i uzrok je mnogim problemima i političkim krizama u BiH, također je plod takvih intervencija Visokog predstavnika koji je nametnut kao i ovaj o Zabrani negiranja genocida na kraju mandata jednog od bivših predstavnika, kada je već bio ispraćan iz BiH. Tu je suštinski problem. Naravno da treba odvojiti interes koji se želio postići tim zakonom, a posebno u smislu zaštite prava žrtava iz proteklog rata od politizacije cijelog slučaja, ali puno bolje i djelotvornije bi bilo kada bi domaći akteri uspjeli iznijeti određenu formu zakona koja bi zadovoljavala ove ciljeve. Mene osobno previše ne tangira što misli i kako tumači navedeno ponašanje neki novinar iz RH koji ima pravo na stav, vlastito viđenje i tumačenje određenih pojavnosti, više me razočarava ponašanje bivše premijerke i predsjednice HDZ RH Jadranke Kosor koja je, ipak, bila politički djelatna osoba i ove probleme morala bi znati i razumjeti. Ne sjećam se da je Jadranka Kosor svoja razmišljanja i stavove iznosila primjerice radi kada je visoki predstavnik suspendirao izbornu volju hrvatskog naroda u BiH i protuustavno nametnuo Vladu FBiH bez legitimnih političkih predstavnika Hrvata, a dolazila je ovdje kod nas tražiti podršku i pokazivala je puno razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazimo.

Volio bih vidjeti njen komentar na Twitter nalogu o Križančevu Selu, o tome da li je 64 ubijena hrvatska civila od kojih su 34 nakon mjesec dana masakrirani i unakaženi te u vrećama, posredstvom Crvenog Križa vraćeni iz Zenice, ratni zločin. O Trusini, Uzdolu, logoru u Jablanici i dr., za koje bošnjački član predsjedništva Šefik Džaferović kaže da Armija BiH nije radila ratne zločine. Zašto ne kaže da Šefik Džaferović ignorira Inzkov zakon? Zašto Kosor ne govori o oduzetim političkim pravima Hrvata u BiH, zašto se ne uključi u raspravu o reformi Izbornog zakona? Ne, njeni komentari su u pravilu jednostrani i navijački, što budi ozbiljnu sumnju da se priključila nekolicini ljudi iz RH koji su zapravo otvoreni bošnjački lobisti, a nekada je ovdje dolazila lobirati za podršku od naroda koji je sada ne zanima. Dakle, osobno nisam protiv Zakona o zabrani negiranja genocida i drugih oblika ratnog zločina, ali on mora biti plod dogovora političkih aktera u BiH te donesen u redovitoj parlamentarnoj proceduri, a ne izraz bošnjačke volje implementirane preko autoriteta Visokog predstavnika, ta praksa mora biti zaustavljena. Žrtva je žrtva, ona je uvijek moralni pobjednik i tu za mene nema nikakve dileme te u tom pogledu treba zaustaviti politizaciju žrtve, te svim žrtvama osigurati mir i spokoj, a obiteljima stradalih zadovoljenje pravde i istine, kazao je Cvitanović.7HMS/

 

 

 

 

 

 

 

 

1 COMMENT

  1. Pa i ti intelektualno nedonocse hodas po ambasadama umjesto parlamentu i pokusavas promijeniti izborni zakon, al eto neki drugi zakoni bi trebali u parlament! U parlamentu sjede klimoglavci koji nisu u stanju ni razmisliti o onome sto dolazi iz stranackih kuhinja zla i laznog lobizma. Nikada vi niste ni imali naroda iza sebe a kamoli se borili za njega. Kao i danas uvijek se vadi ista prica RAT i ono sto je bilo. I sada objasni ti stoci kako to krizancevo selo ima veze sa izbornim zakonom? Za vrijeme pada sela je u njemu vladala svevisnja HRHB! Valjda nisu imali dovoljno legitimnih glasova za obranu!

Comments are closed.

spot_img

Najnovije

spot_img