PREDSJEDNIK HDZ 1990

CVITANOVIĆ: Politika iz Sarajeva se odrekla Bošnjaka u RS-u pa taj gnjev usmjerava na Hrvate u FBiH

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović bio je gost Dnevnika RT HB gdje je dao nekoliko osvrta na aktualnu političku situaciju u BiH.

Komentirao je odluku visokog predstavnika kojom je nametnuo izmjene izbornog zakona koje su trebale biti usmjerene na povećanje transparentnosti izbornog procesa kazujući da nije zadovoljan s predmetnim izmjenama jer iste su usmjerene na pojačanje ovlasti i uloge Izborne komisije koja je sama po sebi nelegalna i imenovana je mimo procedura. S tim u vezi ne možemo biti zadovoljni s navedenim izmjenama jer iste nisu usmjerene na popravljanje pozicije hrvatskog naroda nego na njeno daljnje urušavanje, prenosi Centralna.ba.

Komentirao je također i situaciju zbog čega je visoki predstavnik odustao od onih stvarnih, suštinskih promjena izbornog zakona te je izrazio nadu da će ipak napraviti ono što je najavio jer rok od 6 tjedana u kojima bi se trebali dogovoriti politički lideri je potpuno besmislen i bespotreban jer predstavnici politika iz Sarajeva ne žele dogovor. Kod njih je sve moguće i prevara i izigravanje dogovora i besmisleno pregovaranje radi kupovine vremena i odugovlačenje i laganje samo ne dogovor. Tako da ne vidim smisla u tom pokušaju da se napravi susret lidera do kojeg vjerojatno neće ni doći.

Ja se nadam da je Schmidt kao iskusan političar shvatio suštinu problema u BiH, a čini mi se da ima i podršku međunarodne zajednice da učini ono što je i najavio. Kako bi riješili navedene probleme i napokon se okrenuli onim stvarnim, životnim problemima i počeli ih rješavati. On može to učiniti u dva smjera ili ukinuti nametnute odluke ranijih međunarodnih uprava ili donijeti izmjene na tragu onoga što smo komunicirali kroz razgovore političkih lidera kroz sastanke u Neumu i Sarajevu. Bošnjaci ne žele dogovor i to je zakovana pozicija. Iako nisam zagovornik intervencija ureda visokog predstavnika i primjene bonskih ovlasti ovoga puta, smatram da taj problem nije moguće drugačije riješiti.

Nije nimalo jednostavno politički djelovati u situaciji kada se morate pregrupirati da vas i četvrti put ne bi preglasali. Hrvate ne može zastupati netko tko nije dobio njihovu podršku. Legitimitet izvire iz naroda. Tako je politički pluralizam kod Hrvata u velikoj mjeri oštećen jer se ne možemo ravnopravno i bez straha međusobno natjecati i nadmetati političkim idejama.

Političko Sarajevo je odustalo od Bošnjaka u RS-u tako da je sav svoj gnjev usmjerili prema Hrvatima u FBiH kako bi se obračunali s njima u namjeri da od većeg entiteta naprave bošnjačku državu. Naravno da ćemo znati na to odgovoriti i da nećemo sjediti skrštenih ruku./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...