Sve vijesti

"FOKUS" RTV HERCEG BOSNE

Cvitanović i Knežević: Bez rješenja hrvatskog pitanja nema napretka BiH na europskom putu

U ovim vremenima neizvjesnosti, jako je važno održati političku stabilnost BiH. Imaju li globalna događanja potencijal ozbiljne destabilizacije naše zemlje, u emisiji Fokus RTV Herceg Bosne urednika i voditelja Jurice Gudelja analizirali su Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i povjesničar Domagoj Knežević.

Cvitanović je kazao da se u Mostaru u petak sastao s američkim veleposlanikom u BiH, Michaelom Murphyjem, te da su razgovarali o svim važnim stvarima koje se reflektiraju na BiH.

“Bilo je govora o funkcioniranju vlasti na svim razinama, prvenstveno na razini FBiH”, kazao je Cvitanović dodajući da Hrvati kao narod te Republika Hrvatska u SAD-u imaju strateške partnere, a što se kako kaže, moglo vidjeti i iz razgovora s veleposlanikom Murphyjem.

Osvrnuo se predsjednik HDZ 1990 i na nastup člana predsjedništva BiH Željka Komšića pred Vijećem sigurnosti UN-a nazvavši ga “takozvanim, samozvanim, nelegitimni i čovjekom koji je ukrao poziciju i ruši BiH”.

“Najveći rušitelj BiH si je uzeo za pravo identificirati poziciju Republike Hrvatske i Republike Srbije kao iste kada je u pitanju BiH. Jednostavno, potpuno neshvatljivo i nebosanskohercegovački. Čovjek koji se uvijek poziva na neku bh. priču i nešto ‘probosansko’ je najveći rušitelj svega što ujedinjuje BiH”, rekao je Cvitanović čestitavši hrvatskom veleposlanik pri UN-u, Ivanu Šimonoviću, koji je Vijeće sigurnosti UN-a upozorio da Komšićeva priča nema veze s odnosima u BiH.

Predsjednik HDZ 1990 kazao je da su saveznici u zaustavljanju europskog puta BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Željko Komšić rekavši da nabrojani napadaju sve one koji zagovaraju rad na 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti na putu ka EU.

Osvrnuo se Cvitanović i na izmjenu Izbornog zakona BiH.

-Što se tiče same promjene Izbornog zakona, ona se izgubila u priči oko europskih zakona i europskog puta. Najvažnija politička stvar za Hrvate u BiH je promjena Izbornog zakona na temelju toga da imamo tri člana Predsjedništva, temeljena na suštini BiH i preambuli Ustava, rekao je Cvitanović dodajući da se hrvatska politika u BiH često krije pod kišobranom retorike o izmjeni Izbornog zakona.

“Ispod tog kišobrana se događa iseljavanje i neodgovornost prema svom narodu”, rekao je Cvitanović pojašnjavajući da je to pokriveno prevarom i krađom koju radi Željko Komšić.

Knežević: Nema pomaka na europskom putu BiH dok se ne riješi hrvatsko nacionalno pitanje

Povjesničar Domagoj Knežević kazao je da sva globalna događanja, poput rata u Ukrajini i napada Hamasa na Izrael, utječu i na stanje u BiH.

-BiH po meni ima jednu veliku šansu da krene naprijed nakon prošlogodišnjih izbora. Sve to uključuje i rješenje ključnog pitanja, pitanja legitimnog političkog predstavljanja Hrvata u BiH, rekao je Knežević dodavši da nikakvog pomaka na europskom putu BiH neće biti dok se to pitanje ne riješi.

Upitan postoji li itko na ozbiljnim globalnim adresama, a da ne razumije problem fenomena “Komšić”, Knežević je rekao da je na prošlogodišnjim pregovorima u Neumu rješenje tog pitanja bilo na stolu.

“SDA je to rješenje koje je uključivalo implementaciju presuda Ljubić i Sejdić-Finci odbila”, kazao je Knežević koji je i savjetnik hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana.

Knežević je mišljenja da aktualni saziv Vijeća ministara dobro radi jer se odluke donose na bazi kompromisa i dogovora.

-Mi kontinuirano naglašavamo važnost rješenja hrvatskog nacionalnog pitanja, odnosno gubitka onoga što im daju međunarodni ugovori te Ustav, rekao je Knežević.

“Dok tzv. sarajevska javnost ne shvati da je Komšić, kao uzurpator hrvatskih političkih prava, unazadio hrvatsko-bošnjačke odnose do te mjere da ih kontinuirano treba popravljati, neće biti pomaka prema naprijed”, rekao je Knežević.

Opširnije u nastavku:

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...