Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

CVIJANOVIĆ: Zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da veoma zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH i da je apsurdno što se tim pitanjem, kao i povratkom džihadista ne bavi nitko od stranih diplomata u BiH.

Cvijanović je istaknula da, nažalost, ti krugovi međunarodne zajednice zatvaraju oči na prijetnju.

“Mi imamo jasan zakon u BiH – onaj koji ide na strana ratišta mora biti strogo kažnjen, a imamo slučajeve ljudi koji su ratovali na strani terorista koji dobivaju blage kazne, kao da su išli raditi negdje na bauštelu, a ne ubijati i terorizirati ljude”, rekla je Cvijanović za zagrebački “Večernji list”, prenosi Srna.

Ona je podsjetila da je svaki teroristički napad koji je izveden u svijetu na neki način povezan s BiH bilo da je riječ o oružju ili dokumentima, te navela primjer New Yorka i Madrida.

Cvijanović je napomenula da je terorističkih napada bilo i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, te da je od nekoliko veleposlanika zapadnih zemalja, kada ih je pitala što misle o tim teroristima, dobila odgovor da, gledano prema postotku u odnosu na broj stanovnika, to nije veliki broj.

“Zamislite tako stupidan odgovor. Umjesto da kažu kako ćemo zajednički riješiti taj problem. Dovoljan je samo jedan takav da pobije stotine ljudi. A kad netko danas javno govori o tome, Bošnjaci ga napadnu. To je velika sramota, jer mi ne govorimo o narodu, već o teroristima koji nam svima mogu nanijeti zlo”, rekla je Cvijanović.

Ona je istaknula i da je zabrinjava problem s migrantima, jer osim sigurnosne, predstavljaju i zdravstvenu prijetnju, a ovdje nema uvjeta za njihovo zbrinjavanje.

“I tu smo zauzeli jasan stav. Od početka smo rekli da nam ne treba novc EU da zbrinemo te migrante, jer oni idu prema EU. Vi njih pustite da uđu i tamo rješavajte njihov problem. To je problem koji će još dugo trajati, jer nema nikakvog sustavnog rješenja za njega”, ocijenila je Cvijanović.

Kada je riječ o pričuvnom sastavu policije Republike Srpske, Cvijanović smatra da je Republici Srpskoj potreban pričuvni sastav, jer je mnogo jeftiniji, a i bavit će se elementarnim nepogodama da taj posao ne radi policija i drugi organi.

Ona je poručila da RS imamo pravo i legitimitet osnovati pričuvni sastav, što ima u svakoj zemlji članici EU.

“Što god da se radi u Republici Srpskoj, odmah svi skoče, pogotovo bošnjački političari, a nakon njih odmah skaču i strani diplomati koji odmah podrže ono što Bošnjaci kažu. Nikada nisam vidjela da strani diplomati skoče i podrže ono što su rekli hrvatski ili srpski političari. To postane toliko frustrirajuće da nas je to i dovelo do toga da smo se udaljili jedni od drugih”, rekla je Cvijanović.

Predsjednica RS smatra da bi, da nema priče o pričuvnom sastavu, bila neka druga izmišljena tema, te podsjetila kako su prije godinu i pol dana naslovnice u cijelom svijetu bile o tome kako Republika Srpska ima paravojne formacije.

“Iza toga je došao red na prekomjerno naoružavanje u Republici Srpskoj, kako Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja oružje, dok nitko ne govori o tome kako se godinama u federalnom MUP-u nabavlja oružje”, zaključila je Cvijanović.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte