CVIJANOVIĆ: U Sarajevu živi politička mržnja

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da je deklaracija SDA usmjerena protiv mira, stabilnosti, dobrih odnosa, koegzistencije, suradnje, kohezije, i to ne samo u okviru BiH nego i na širem regionalnom planu.

“Deklaracija SDA definitivno zadire u temelje Daytonskog sporazuma i nudi određena rješenja koja su apsolutno protivna Daytonskom sporazumu i ustavno-pravnom poretku i sustavu koji je taj sporazum uspostavio. Nije samo zaustavio rat, nego nam je dao i Ustav”, rekla je Cvijanović sinoć ATV.

Izborna volja građana

Cvijanović je navela kako je ono što je predloženo u deklaraciji SDA suprotno interesima srpskog i hrvatskog naroda, ističući da se tu propagira organizacija BiH koja ne može zaživjeti jer za to nema suglasnost u Republici Srpskoj, te pokazuje invazivniji pristup i odnos jednog naroda u odnosu na druga dva, što je neprihvatljivo u BiH.

“SDA namjerno blokira proces implementacije izbornih rezultata i poštivanja izborne volje građana Republike Srpske. Naš stav je da se to ne smije dozvoliti”, poručila je Cvijanović, koja je i predsjednik Republike Srpske.

Ona je rekla da institucije Republike Srpske kao odgovorne moraju uraditi sve kako bi spriječile nekog da remeti nešto što je sasvim normalan politički proces, te da oni koji mogu formiraju vlast na razini BiH i preuzmu na sebe odgovornost.

“SNSD zajedno sa svojom koalicijom traži da se poštuje izborna volja građana i da oni koji su željeli osigurati predstavljanje Republike Srpske svojim većinskim glasom imaju to pravo”, istaknula je Cvijanović.

Cvijanović je istaknula kako SDA ne želi istinski suživot s drugima u BiH, već nameće svoju političku agendu drugima i propagira priču koja ne može uhvatiti korijen u BiH, poput priče o jednom jeziku i identitetu.

Ona je ocijenila da je SDA blokirala cijeli sustav na razini BiH i omogućila izbornim gubitnicima iz Republike Srpske ostanak u tehničkom mandatu koji je ravan ničemu.

“U Sarajevu sigurno ne trebaju sjediti izborni gubitnici iz Republike Srpske koji u skladu sa svojom političkom procjenom smatraju kako trebaju tamo sjediti. Ne mislim da trebaju tamo sjediti, jer smo imali izbore i završena je ta priča. Kakav doprinos oni mogu dati građanima u tehničkom mandatu, a pola mandata ne funkcionira na pravi način?”, upitala je Cvijanović.

Ostavka Bratića

Komentirajući ostavku potpredsjednika Narodne skupštine Republike Senada Bratića, Cvijanović je rekla kako SDA polako zatvara sve mogućnosti da se s njima surađuje.

“SDA je nerealna, propagirajući BiH koja je kao takva prikazana u toj deklaraciji koja je republika, nema entitete, već regije, niti konstitutivne narode. To su stari planovi koji su bezbroj puta pokušali negdje provući”, istaknula je Cvijanović.

Ona je poručila da je opredjeljenje Republike Srpske privrženost Daytonskom sporazumu i vraćanje određenih nadležnosti Srpske koje su prenesene na razinu BiH.

“Kroz praksu niz godina unazad pokazalo se da putem nadležnosti koje su prenesene mi nismo dobili ni jeftiniju, ni efikasniju ni bolju strukturu, niti efikasniji sustav, niti smo dobili neko veće povjerenje među nama. Naprotiv, taj jaz postaje sve dublji“, rekla je Cvijanović.

Ona je istaknula da su iz Republike Srpske uvijek govorili da domaćim snagama treba prepustiti da se same dogovaraju, da nema ramena za plakanje kod pojedinih stranaca, te da bi onda svi u okviru BiH bili dovoljno zreli kao predstavnici svojih naroda razgovarati o nekim praktičnim pitanjima.

“Postoji set zaključaka koji su isključivo političke prirode i zasnivaju se na jednom odnosu u okviru BiH, intervencionizmu koji imamo od strane visokih predstavnika i štetu koju je on nanio, o unutarnjem dijalogu i odnosima u okviru BiH”, rekla je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da je u zaključcima pozdravljeno to što su u Republici Srpskoj mogli pokazati svoj puni demokratski kapacitet i brzo formirati Vladu i sprovesti izborne rezultate, a što nažalost nije slučaj kada je u pitanju razina BiH i FBiH.

Ona je rekla da su zaključci proistekli iz jednog dokumenta koji trebaju služiti stranačkim organima, stranačkim ljudima, članstvu, dužnosnicima i institucijama jer čine vlast u Republici Srpskoj.

Cvijanović je rekla da se jedan dio zaključaka SNSD-a odnosi na aktivnosti u institucijama Republike Srpske, a u okviru toga dalja stabilizacija ekonomsko-financijskih prilika, stabilan budžet i izvršavanje obveza, povećavanje plaća, mirovina i socijalnih davanja kako je projektirano i planirano.

Govoreći o zaključcima koje je usvojio Glavni odbor SNSD-a, Cvijanović je navela da oni sadrže mnogo suštinskih stvari i poruka.

“Mi nikada ne pravimo prvi korak, samo reagiramo na akciju drugih, jer nitko nema prava uzurpirati naša prava, gušiti naš ekonomski život, blokirati nam projekte, igrati se politike i obračunavati se s interesima građana Republike Srpske”, istaknula je Cvijanović.

Razgovor s predstavnicima

Ona je navela da zaključci šalju snažnu poruku da se ono što ne funkcionira na razini BiH vrati na mjesto na kojem će funkcionirati.

“Sve što budemo radili, radit ćemo i u skladu s Ustavom i zakonom. Ovo što trenutno imamo na sceni guši građane, ekonomiju, ne daje nam polet koji trebamo imati, ne nudi nam bolje političko razumijevanje, zbog čega trebamo razgovarati s predstavnicima Federacije BiH kao odgovorni predstavnici svojih naroda”, pojasnila je Cvijanović.

Ona je navela da je za to da se pronađu racionalna i održiva rješenja, da se građanima ne umanjuju šanse za realizaciju njihovih planova u gospodarstvu ili nekoj drugoj oblasti, jer se netko igra politike ili netko nekoga mrzi.

“U Sarajevu živi politička mržnja koja je postala toliko velika da je ni oni sami ne mogu kontrolirati zbog čega malo tko daje prave šanse suživotu. Mi hoćemo pričati s partnerima iz Federacije, a na njima je hoće li to prihvatiti. Znamo kako se oni tvrdoglavo ponašaju i kako uvijek očekuju da OHR brani njihove stavove, iako visoki predstavnik ne upravlja životom u BiH, ni procesima, niti predstavlja institucije”, rekla je Cvijanović.

Ona smatra da je čvrsta pozicija Republike Srpske Daytonski sporazum, koji je koliko-toliko omogućio da se ima izbalansiran pristup, ravnopravnost, da može imati  koegzistencija i živjeti u miru bez bilo kakvih većih međuetničkih sukoba/Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HDZ BiH pozdravlja dogovor o raspodjeli sredstava MMF-a

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ ) BiH pozdravlja donošenje dogovora o raspodjeli sredstava Međunarodnog monetarnog fonda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, prenosi Hrvatski Medijski...