CVIJANOVIĆ: U Sarajevu stanuje neka druga politička filozofija; žrtvuju napredak BiH u pokušaju stvaranja centralizirane države

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u dvodnevnoj posjeti Bruxellesu gdje je razgovarala s Johannesom Hahnom, povjerenikom za susjednu politiku. Kako je za N1 rečeno iz Bruxellesa, Hahn se danas sastao s nekoliko predstavnika regija među kojima je i Cvijanović, a u okviru godišnjeg događaja “Europski tjedan regija i gradova”

Krivac za neformiranje vlasti u Bosni i Hercegovini za Cvijanović je Stranka demokratske akcije:

“Krivica se prebacuje, ali odgovornost isključivo leži u političkom Sarajevu, govorim prvenstveno o SDA koja je zaustavila taj proces”, kazala je te dodala:

“Vidjet ćete jasno da imamo tri pobjedničke stranke u tri konstitutivna naroda. SDA je ta koja vuče konce ispred bošnjačkog, HDZ ispred hrvatskog, SNSD ispred srpskog naroda. Međutim, SDA je odlučila smanjiti taj prostor u kojem bi SNSD vršio vlast na razini Sarajeva zato što oni znaju da SNSD zagovara princip Daytona, a to znači da poštujemo jedni druge, da živimo u decentraliziranoj državi, da njegujemo svoje nadležnosti. U Sarajevu stanuje neka druga politička filozofija, a to je ‘hajde da iz decentralizacije pretvorimo ovo u neku centraliziranu zemlju’. U toj centraliziranoj zemlji postojat će politička većina, neće postojati mehanizmi zaštite, konstitutivnost naroda. Meni je jasno što oni rade.”

Cvijanović je istaknula kako takva Bosna i Hercegovina nije moguća:

“Oni su u stanju žrtvovati napredak da bi ostvarili neki svoj politički cilj koji uopće nije realan i neće se desiti. Da bi se dogodila takva BiH svi se moraju složiti. Ja to ne mogu predvidjeti.”

Kazala je kako nije točno da trenutna/stara vlast može raditi nesmetano:

“Ljudi koji sada sjede u Vijeću ministara pokušavaju nam objasniti da oni rade. Oni u stvari ne rade: ako ne preuzimate obveze, ne donosite konkretna rješenja, imate sjednice na koje vam ne dolaze ministri, izvinite čime se vi onda bavite? Ničim.”

Govorila je i o vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj i nedavnim događanjima na političkoj sceni tog entiteta:

“Mi smo stabilni apsolutno. To je u pitanju koalicija koja traje 20 godina, znači istestirana, isprobana na različite načine. Mislim da je u pitanju politička odluka u kojoj žele preispitivati određene stvari. Imaju neka nezadovoljstva, ali u svakoj stranci i koaliciji postoje nezadovoljstva, za mene to nije nikakvo unikatno stanje. Njihovi ministri rade, dolaze na posao, direktori su na svojim pozicijama. Dakle, ovo je vrijeme nekog preslagivanja, vlast je stabilna, vlada ima većinu, to nije nikakav problem, ovdje se ne radi o tome da će biti ugrožena vlast.”/HMS/

Najnovije

MOSTAR

Helikopter sletio na Stadion pod Bijelim Brijegom; pacijent hitno prebačen u inozemstvo; radi se o vlasniku FEAL-a Jozi Bogdanu?

Helikopter je u utorak popodne sletio na stadion Pod Bijelim Brijegom u Mostaru. Kako piše Bljesak.info, povod spuštanja helikoptera je hitni medicinski transport. Unesrećeni pacijent je,...