CVIJANOVIĆ: U BiH imamo neustavno stanje što je posljedica nametnutih odluka visokog predstavnika

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović istaknula je danas da se zalaže za RS u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom, u kojoj će svačija prava, individualna i kolektivna, biti maksimalno zaštićena.

– RS jeste i mora biti dom svih naroda koji u njoj žive i svi se u njoj moraju osjećati komotno i sigurno – dodala je Cvijanović.

Kritizirala je odluke visokog predstavnika kada su u pitanju rješenja u ustavima entiteta.

– Nametanje amandmana na ustave entiteta, koje je učinio visoki predstavnik, predstavlja primjer nevjerojatnog intervencionizma i nasilja od nekoga tko svoju ulogu crpi od svojevrsne punomoći koju je dobio od entiteta kao potpisnika Aneksa 10. Daytonskog sporazuma – istaknula je Cvijanović u obraćanju na svečanosti u povodu 25 godina Ustavnog suda RS-a.

U predstojećem razdoblju sva tijela vlasti, svatko iz svoje nadležnosti, trebalo bi, kazala je, razmotiti, “moglo bi se reći neustavno stanje u Bosni i Hercegovini, kao posljedicu intervencionizma visokog predstavnika podržanog odlukama Ustavnog suda BiH, donesenih preglasavanjem i tijesnom većinom”.

Tvrdi da je zaštita ustavnosti i zakonitosti obaveza RS i njenog Ustavnog suda, što podrazumijeva i zaštitu ustavnog poretka u BiH ustanovljenog Daytonskim sporazumom.

– Ne može to biti samo stvar Ustavnog suda BiH, koji je u svojevrsnom zarobljeništvu većine koju kod ključnih odluka čine suci Bošnjaci i suci stranci – ustvrdila je Cvijanović./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

GLAVNA TUŽITELJICA BIH

TADIĆ: Sigurnost mene i moje obitelji je ugrožena, zbog izjava Bakira Izetbegovića

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, u intervjuu za "Face tv" pojasnila je proceduru po Zakonu o kaznenom postupku, a po kojem postupaju tužitelji...