Sve vijesti

SASTANAK S GL. TAJNIKOM NATO

CVIJANOVIĆ: Stoltenberg je poručio da se stvari rješavaju na domaćoj razini

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je susret članova Predsjedništva s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom bio prilika da se iznesu stavovi i da su od njega dobili poruke “da sve što se događa u BiH treba riješiti na domaćoj razini.”

Cvijanović je sinoć poslije radne večere sa Stoltenbergom rekla da tema susreta nije bila članstvo BiH u NATO savezu i da je glavni tajnik rekao da je to stvar opredjeljenja svake države i da NATO nikada ne vrši pritisak.

Prema njenim riječima, sklonjene su u stranu sve spekulacije oko kojih su se ovdje koplja lomila nekoliko godina.

– Mislim da oni duboko razumiju situaciju u BiH kada je u pitanju to neslaganje. Rekla sam da smo opredijeljeni razvijati suradnju s NATO-om onako kako smo se dogovorili, da nema suglasnosti kada je u pitanju članstvo – rekla je Cvijanović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Neslaganje s kolegama

Ona je dodala da je opet bilo neslaganje s kolegama, posebno s Denisom Bećirovićem koji je iznio svoje stavove.

– Za mene je ovo bio sastanak na kome sam mogla vidjeti da u suštini tu i nema nikakvih pritisaka. To je komunikacija za koju mislim da je primjerena – rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da su poruke glavnog tajnika bile takve da on smatra da sve što se događa u BiH “mora biti domaći proizvod za rješavanje, da se na domaćoj razini moraju utvrđivati određene stvari, definirati kretanja, da se ne očekuje da će to netko riješiti čarobnim štapićem sa strane.”

Stoltenberga je zanimalo kako BiH stoji kada je u pitanju kretanje ka EU, te je i to bila prilika da mu se objasni zbog čega je došlo do određenih zastoja, ali i nakon izvršenih nekoliko obaveza da se to može deblokirati.

– Zadovoljna sam sastankom, mislim da je bio kvalitetan – ocijenila je Cvijanović.

Ona je dodala da je glavni tajnik rekao i da nema sigurnosne krize u BiH kako to neki pokušavaju predstaviti.

– Rekla sam da se veoma često manipulira nastojeći da se pošalju slike po svijetu kako je RS kriva za određene stvari – istaknula je Cvijanović.

Postoji svijest

Ona je dodala da je bitno da postoji svijest o tome da u BiH ne postoji kapacitet za neki unutarnji sukob.

– Mi smo vrlo jasno dobili takav odgovor, ali i sama sam to branila. Postojalo je interesiranje kako se kretale stvari u vezi s produžetkom misije ALTEA i slično – rekla je ona.

Cvijanović je napomenula da je prenijela da sve što se događa u BiH događa se u političkoj areni, da su to politički procesi, “da u RS brane Ustav, ustavnost, da žele biti privrženi Daytonskom sporazumu.”

– Rekla sam da apsolutno ne prihvaćam da se bilo koji pojedinac može postavljati iznad demokratski izabranih institucija, da on supstituira nešto što trebaju raditi parlamenti, to je bila ocjena – istaknula je Cvijanović.

Ona je dodala da oni kažu kako prepoznaju visokog predstavnika kao daytonsku kategoriju, što, napomenula je, “prepoznaje i ona, ali onako kako je to Dayton rekao, a ne da netko radi nešto što mu mirovnim sporazumom nije dato za pravo.”

– Tu je to malo neslaganje, ali mislim da oni ne raspolažu informacijama – ocijenila je Cvijanović./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...