CVIJANOVIĆ: Otvoreno pričati o svim rizicima problema ilegalnih migranata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je situacija u vezi sa migrantima u BiH komplicirana, te da su poruke koje dolaze sa razine BiH lažno umirujuće.

Cvijanovićeva je naglasila da postoji veliki pritisak na BiH, da veliki broj migranata nezakonito ulazi u zemlju i kreće se bez ikakvih dokumenata, boravi na prostorima koji nisu za to predviđeni, poput parkova, i remete normalan život u tim sredinama.

Ona je naglasila da ne postoji dovoljno adekvatnih smještajnih kapaciteta i da broj migranata prevazilazi postojeće kapacitete.

“Ako budu ulazili svi oni, kako se najavljuje, koji se nalaze na ovoj ruti onda je to preveliki problem. Vidjeli ste kakva je juče bila kriza. Pretpostavljam da će takvih stvari biti i u budućnosti ako se taj broj bude povećao”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u BiH mora da postoji svijest o veličini problema da bi se njime moglo upravljati.

“Plašim se da neki umanjuju i ono što će biti potrebe nas ovdje, ali i ono što jeste realna prijetnja”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je, osim velikog broja migranata, njihovog smještaja i zdravstvenog aspekta posebno zabrinjava sigurnosna dimenzija ovog problema, jer je riječ o ljudima koji nemaju dokumente ili na tri različita mjesta prijavljuju da su iz tri različite države.

“Da to nije veliki sigurnosni problem svi bi oni davno prolazili i nastavili da prolaze i ulaze u Europu. Ne biste tamo imali države koje se ograđuju žicom, koje sprovode striktne propise nakon što su ih ispočetka pozivali jer su mislili da će ti brojevi biti mali”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da institucije BiH nisu za to spremne, te podsjetila na stavove Vlade Srpske.

“Nemamo uvjeta da zbrinjavamo ljude, da ih držimo, a da ne znamo koliko će tu biti, da im osiguramo sve ono što je potrebno – od hrane, smještaja, medicinske njege i nemamo mogućnost da provjeravamo prošlost svake od tih osoba, što je obaveza institucija BiH”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da su rizici preveliki, a da je neozbiljan svatko tko kaže da to nije veliki problem ili tko tvrdi da sa razine BiH tim problemom upravljaju kako treba.

“Krajnje je vrijeme da o tome otvoreno pričamo”, smatra Cvijanovićeva./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HNL

Hajduk nakon velike drame s igračem više pobijedio Inter

U prvoj utakmici nastavka Prve HNL nakon gotovo tromjesečne stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa Hajduk je na praznom Poljudu svladao Inter iz Zaprešića s 2:1...