SUMMIT EU-Z. BALKAN

CVIJANOVIĆ IZ TIRANE: Ukoliko EU ne deblokira sredstva RS, mi ćemo u Predsjedništvu BiH blokirati novac FBiH

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je Srni da su i plenarni i bilateralni sastanci u Tirani protekli u duhu nastojanja da se Zapadnom Balkanu ponudi nešto više od uobičajene, poprilično istrošene terminologije o europskoj perspektivi zemalja regije u kojoj i dalje postoji more neriješenih problema, ali i nedosljedan odnos EU prema različitim političkim akterima.

“Djeluje, međutim, da je EU spremnija da se BiH dodijeli kandidataski status. Financijska podrška, koja će u različitim oblastima biti dodijeljena zemljama regije, dobrodošla je, ali nužno je i da budu deblokirana sredstva koja se odnose na infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj. U tom smislu, mi smo u prethodnom razdoblju dobivali obećanja da će se to i dogoditi. Ukoliko to ne bi bilo tako onda bi u Predsjedništvu BiH i drugim institucijama morali i mi blokirati sredstva za FBiH, a to ne bi bilo dobro ni za jedne ni za druge. To sam i danas rekla svojim sugovornicima”, istakla je Cvijanović upitana kakvi su joj dojmovi nakon niza razgovora u Tirani i ima li prostora za optimizam da će se odnosi EU i BiH postaviti na realnije osnove.

Ona je mišljenja da su konačno i akteri koji se dogovaraju o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini na liniji toga da se nikome ništa ne blokira.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasila je da u Tirani nije bilo potpisivanja ni deklaracije EU niti bilo kakvog dokumenta, te da čak i u okviru stavova država članica EU postoje različita viđenja o tome koliko su skupe sankcije i za one koji ih uvode, a ne samo one kojima su namijenjene.

Kada je riječ o “određenim zahtjevima u odnosu na rat u Ukrajini”, Cvijanović je ukazala da “za sankcije očito nisu ni Srbija ni Republika Srpska“, a “ima i onih koji u okviru EU zagovaraju da se politika sankcija prema Rusiji treba promijeniti”.

“Bilo bi pošteno da su u tekstu deklaracije naprimjer naveli da vlasništvo nad procesima treba da imaju domaće institucije, što se nekad pojavljivalo u sličnim neobvezujućim dokumentima poput ove deklaracije, ali i u ispostavljenim formalnijim uvjetima prema BiH. To bi značilo da na europskom putu nema nikakvih visokih predstavnika ni kolonijalnih upravnika, a ni nekih stranih sudaca”, ocijenila je ona.

U formalnom smislu, dodala je Cvijanović, ova deklaracija nema nikakvu pravno obvezujuću snagu, ali bi pokazala da u nekom partnerskom smislu postoje EU institucije s jedne i domaće institucije s druge strane.

“Mi jesmo na europskom putu i težimo punopravnom članstvu u EU, ali i očekujemo od EU realističniji i izbalansiran pristup prema svima u BiH”, poručila je Cvijanović./Srna/HMS/

 

spot_img

Najnovije

spot_img