ČUDIĆ: BiH mora iskoristiti novi zamah na europskom putu

Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sabina Ćudić smatra ohrabrujućim što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila u Europskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

– To stavlja jednu točku na i svim skepsama koje su primarno dolazile iz Bosne i Hercegovine i opozicije, koji su svaki naš korak ka Europi prije svega okarakterizirali kao izdaju, a zatim i dovodili u pitanje ispunjavaju li usvojeni zakoni europske standarde – navela je Ćudić za Fenu.

Von der Leyen je danas kazala da je Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu napravila najveći napredak u odnosu na proteklo desetljeće, te navela listu stvari koje je BiH uradila na putu prema EU i pozdravila napore vlasti u BiH.

– Prva osoba Europske komisije sada je decidno i jasno, bez zadrške, dakle čak i sa riječima koje mi sami nismo mogli očekivati niti maštati o njima, izašla i decidno pobrojala zakone, pohvalila njihov europski karakter i naglasila da je u proteklih godinu dana ova vlast uradila više nego što je urađeno u proteklom desetljeću. Ja još jednom pozivam naše kolege iz opozicije koji su odlučili, ne samo da ne budu dio europskog puta Bosne i Hercegovine već da mu se kontinuirano odupiru u proteklih godinu dana, da shvate povjesnu važnost ovog momenta jer ovo zaista jeste prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, te da nam se pridruže na europskom putu i da pokažu povjesnu zrelost – istakla je Ćudić.

Dodala je da je na ovaj način položen svojevrsni test zrelosti čime se otvara jedno novo polje mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu gdje po prvi put imamo jasno definirane interese svih aktera za europski put.

– Ovo je jedan zamah i na nama je da ga iskoristimo, a ne da se predamo apatiji što je nažalost bio slučaj u mnogo situacija prije i da se jednostavno snažno orjentiramo ka Europi jer Europa je naša – istakla je Čudić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img