ČUBRILOVIĆ S WIGEMARKOM O MIŠLJENJU EK: RS za zatvaranje OHR-a, odlazak stranih sudaca, protiv prenosa nadležnosti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je RS odlučna i spremna provoditi reforme radi ubrzanja europskog puta, ali da ne može pristati na rješenja koja bi u tom procesu dovela do nepotrebnog prenošenja nadležnosti.

Komentirajući preporuke Europske komisije u vezi s problemima u pravosuđu BiH, Čubrilović je istaknuo da je potrebno prvo riješiti pitanje odlaska stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, jer to nema nijedna država EU, prenosi Srna.

Foto: N. N.

“Za Srpsku je neprihvatljiv prijedlog da se uspostavi novo, središnje pravosudno tijelo na razini BiH radi tumačenja zakona i ujednačavanja sudske prakse, jer već postoje mehanizmi koji omogućavaju drugostupanjske postupke”, rekao je Čubrilović na sastanku sa šefom Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom.

Govoreći o međunarodnom utjecaju u BiH, Čubrilović je istaknuo da je prestala potreba za postojanjem OHR-a i da to nije u skladu sa suverenitetom BiH, niti njenim težnjama za članstvo u EU.

“Proces zatvaranja OHR, započet 2008. godine, traje predugo. OHR je trebao davno biti zatvoren”, rekao je Čubrilović.

U priopćenju Narodne skupštine Republike Srpske se navodi da je Čubrilović u vezi s problemima funkcioniranja vlasti u BiH rekao da je neophodno inzistirati na primjeni mehanizma koordinacije, te sve eventualne reforme i izmjene regulativa bazirati u njegovom okviru.

“Problem nefunkcioniranja institucija se nalazi u Federaciji BiH. Srpska je u zakonskom roku primijenila izborne rezultate i njene institucije i tijela funkcioniraju nesmetano i stabilno”, istaknuo je Čubrilović.

On je rekao da su mišljenja u RS takva da postoji potreba za poboljšanjem Izbornog zakona u BiH, ali da Republika u vezi s tim pitanjem nema konstruktivnog sugovornika u FBiH.

“Na sceni je politička opstrukcija formiranja Vijeća ministara u skladu s rezultatima demokratskih izbora i ona dolazi iz političkog Sarajeva”, ocijenio je Čubrilović.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Narodne skupštine RS Milan Petković i Senad Bratić, te članovi Odbora za europske integracije i regionalnu suradnju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije