Hrvatski Medijski Servis

CRNADAK: Najvažnije za BiH da CEI nastavi s učvršćivanjem regionalne suradnje

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je, na poziv ministarice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marije Pejčinović-Burić, danas sudjelovao na Sastanku ministara vanjskih poslova Centralnoeuropske inicijative (CEI) u Splitu.

Skup „Centralnoeuropska inicijativa: perspektive sutra” održan je u okviru hrvatskog predsjedavanja CEI-om, a glavne teme sastanka bile su nastavak suradnje u regiji, perspektive Centralnoeuropske inicijative u budućnosti te stabilnost i ekonomski napredak.

Bila je to prilika i da sudionici sastanka razmijene iskustva u vezi s europskim integracijama zapadnog Balkana, aktualnim izazovima s kojima se središnja Europa suočava, migrantskoj krizi, pitanjima ljudskih prava i borbi protiv terorizma.

U izlaganju šef bh. diplomacije istaknuo je kao najvažnije za BiH, da CEI nastavi s učvršćivanjem regionalne suradnje, s posebnim naglaskom na ekonomiju, razvoj poduzetništva i još bolje infrastrukturno povezivanje. Kao drugi prioritet, Crnadak je naveo da BiH očekuje da CEI i dalje bude platforma koja će osiguravati novi „vjetar u leđa” naporima BiH i zapadnog Balkana da što prije postanu članovi EU.

Crnadak je rekao da se Europa u protekla tri desetljeća izrazito promijenila. I pored te promjene Centralnoeuropska inicijativa (CEI) je pokazala da ostaje relevantan faktor u suvremenoj Europi.

– Danas se svijet mijenja brže nego ikada, društveno, tehnološki i u svim drugim područjima. Centralnoeuropska inicijativa ne smije zaostajati. Proces integracija u EU, migracijska kriza, terorizam, digitalizacija i razvoj e-trgovine (e-trade) i e-upravljanja (e-governance) danas su među najrelevantnijim temama, ali u godinama koje dolaze neke od njih bi mogle postati manje važne – naglasio je šef bh. diplomacije./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte