BAKIR ALISPAHIĆ

Čovjek s američke crne liste dobiva unosne poslove federalnih i državnih institucija

Tvrtka “AC Quattro”, u vlasništvu čovjeka s američke crne liste Bakira Alispahića, zaključila je 14. prosinca 2020. godine ugovor s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) težak 277.692 marke, otkriva Dnevni avaz.

Radi se o poslu nabavke službenih motornih vozila za potrebe ove policijske agencije, s Mirsadom Vilićem na čelu.

Ovo je još jedan dokaz da Alispahić u Federaciji BiH nema nikakve sankcije ni posljedice u poslovanju iako je na crnoj listi SAD više od 20 godina i da uredno završava poslove i s policijskim agencijama. Najbolji dokaz za to su javni natječaji i nabave.

Poslovi koje Alispahić sklapa s državnim institucijama, policijskim agencijama i mnogobrojnim državnim tvrtkama najbolje oslikavaju činjenicu da pojedinci u Federaciji BiH svjesno dovode u pitanje kredibilitet SAD.

Naročito ako se pročita pojašnjenje zbog čega je Alispahić, koji je povezan s iranskim službama, dospio na crnu listu SAD.

Podsjećamo, Avaz prekjučer objavio da je Alispahićeva tvrtka “AC Quattro” od svibnja 2020. do studenoga prošle godine dobila poslove teške više od milijun maraka od brojnih državnih institucija koje su poslovale s njom.

Ugovor koji je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dodijelila „AC Quattru“ dokazuje da nije samo Sudska policija poslovala s ovom tvrtkom.

Također, osim 24. svibnja prošle godine, kada je Sudska policija FBiH potpisala dva ugovora s ovom tvrtkom teška 157.560 KM, godinu ranije, točnije 18. lipnja 2020., dodijelili su im ugovor vrijedan 163.771 KM, koji se odnosi na „nabavku putničkih specijalnih policijskih automobila“.

Osim policijskih agencija, s Alispahićevom tvrtkom uredno posluju i Vlada FBiH, Financijska policija FBiH, županijski MUP-ovi, Državni parlament.

I Zavod za Hitnu pomoć dodijelio je ovoj tvrtki ugovor vrijedan 29.900 KM, a Registar vrijednosnih papira 48.333 KM. Radi se o nabavi jednog putničkog motornog vozila.

Alispahića je administracija tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona stavila na listu zbog njegove ključne uloge u formiranju ilegalnog terorističkog kampa na Pogorelici.

Amerikanci su mu uveli sankcije zbog organiziranja i sudjelovanja u radu ovog iranskog kampa, gdje su se obučavale strane ubojice za ratovanje i ubijanje, a za koji su vlasti BiH tvrdile da ne postoji. Kamp je zatvoren nakon intervencije američkih vojnih snaga početkom 1996. godine. U vrijeme formiranja kampa Alispahić je bio ministar MUP-a BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije