Čović u Bugojnu: BiH ruše oni koji žele eliminirati hrvatsku volju i identitet

„S ovoga mjesta se branila i obranila Domovina, i kad su svi vjerojatno očekivali da se domovini vratite, imamo život u kojem već punih dvadeset godina vodimo jednu borbu. Međutim, ja ne vidim ni jednog razloga da savijemo leđa. Ako to nismo uradili u ratu nećemo ni danas. Zbog toga ću zamoliti za mnogo više optimizma u vremenu koje je ispred nas, ponajviše zbog ovih mladih ljudi. Oni to najviše zaslužuju. Zbog toga, svima nama koji smo u poziciji da vam nudimo bolje dane, svima nama koji ćemo sutra biti u poziciji da budemo, i hrvatski član Predsjedništva, ljudi u Vijeću ministara, vladi Federacije BiH, našoj županiji jedna ogromna obveza da svoju pažnju okrenemo sredinama u kojima smo malobrojni, osobito sredinama kao što je Bugojno. Vi draga mladosti, zovite me odmah poslije izbora da kao hrvatski član Predsjedništva BiH napravim prvu posjetu upravo ovdje u Bugojno“ kazao je predsjednik HDZ BiH i HNS-a Dragan Čović na predizbornom skupu održanom u Bugojnu, te dodao:.

hdz bugojno

„Čuli smo i riječi ohrabrenja koji nam dolaze iz Republike Hrvatske, a potpora nam ovih dana stiže iz svih dijelova svijeta gdje žive Hrvati. Snimit ćemo jednu poruku preko hrvatskog kanala, radia Herceg Bosne i povezat ćemo se s Melburnom da bi poslali jednu vrlo snažnu poruku, da smo se okupili oko HNS-a da bi svima poručili da nas ima diljem svijeta koji BiH doživljavamo kao svoju domovinu i da nećemo dopustiti da je se ruši, a ruše je oni koji žele eliminirati hrvatsku volju i identitet.

Siguran sam da ono što danas radimo kao stranka i okupljeni kroz Hrvatski narodni Sabor šaljemo vrlo jasnu poruku predstavnicima međunarodne zajednice, koji su donosili određene politike ovdje i predstavnicima bošnjačkog naroda i svima onima koji to slušaju, preko internetske televizije i portala HDZ BiH, svi ovdje pa i diljem svijeta mogu čuti ove poruke koje danas šaljemo:“ Želim poručiti svima onima koji su mislili da nas je malo i koji su vjerovali da mogu napraviti unitarnu državu, da je ta politika dovela BiH u ponor i ako želimo vratiti stvari na svoje mjesto, a ja sam siguran da ćemo ih vratiti, prije svega moramo riješiti Hrvatsko nacionalno pitanje u BiH“.

Na ovom predizbornom skupu u ime domaćina obratila se predsjednica OO HDZ BiH Bugojna, Greta Kuna koja je istakla da je HDZ BiH uvijek imao pristalice u Bugojnu zato što se zalagao za sve Hrvate u BiH. „HDZ BiH je bio uz Hrvate i u ratu i u poraću, pomagao u obnovi porušenih domova, borio se za očuvanje hrvatskog jezika i identiteta, a danas se bori za konstitutivnost“ kazala je Kuna.

covic fratar

Predsjednik kluba utemeljitelja HDZ-a RH i član Predsjedništva te stranke, Milan Kovač prenio je pozdrave predsjednika HDZ-a RH, Tomislava Karamarka i preko 200 000 članova iz Hrvatske. Kovač je kazao kako HDZ RH čvrsto stoji uz svoj narod u BiH i da neće mirno spavati sve dok hrvatski narod u BiH ne bude ravnopravan. Prvi korak u borbi za ravnopravnost upravo je zajedništvo koje Hrvati iz BiH imaju kroz koaliciju HNS-a.

U ime kandidata za Skupštinu SBŽ-a obratila se nositeljica liste i predsjednica ŽO HDZ BiH SBŽ, Lidija Bradara koja je govorila o problemima s kojima su se Hrvati suočavali zadnjih godina u ovoj županiji. „Bugojno je simbol svega onoga što je BiH proteklih godina. Da nam ne bi bilo još gore, da ne dođemo u situaciju da nas nema nigdje, pozivam vas da 12. listopada ne ostajete doma. Dokažimo svima da je Bugojno i naše“ istaknula je Bradara.

U ime kandidata za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH obratio se nositelj liste i potpredsjednik HDZ-a BiH, Marinko Čavara. On je govorio o vladi u Federaciji BiH koja je suprotno volji Hrvata uspostavila nelegalnu i nelegitimnu vlast kršeći tako i Ustav i zakone, i kako vjeruje da se kroz HNS BiH tome može stati u kraj.

U ime kandidata za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH obratio se nositelj liste i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, Nikola Lovrinović koji je govorio o tome što su Hrvati dali za Bosnu i Hercegovinu od rata pa do danas, a nisu dobili ništa.

covic djevojcica

„U programu HDZ-a i HNS-a BiH vidjet ćete da imamo odgovore i na druga važna pitanja i probleme s kojima se suočavamo. Ne pristajemo da stečevine Domovinskog rata nestanu u prahu i pepelu, ne pristajemo da se Mostar tretira kao grad slučaj niti ćemo odustati od svojih zahtjeva“ zaključio je Lovrinović.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH s izaslanstvom, prije Službenog predizbornog skupa posjetio je osmeročlanu povratničku obitelj Dražena Cvijanovića u mjestu Rosulje u Bugojnu.

Nakon ugodnog razgovora i druženja s obitelji Cvijanović izaslanstvo se uputilo na Gradsko groblje gdje su na Spomen obilježju položili vijenac i upalili svijeće za sve poginule hrvatske branitelje.

Dr. Čović s izaslanstvom posjetio je i crkvu sv. Ante u Bugojnu gdje ga je sa stanjem u ovoj župi upoznao župnik Zoran Tadić./HMS/

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...