Čović sazvao konferenciju za medije

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović sazvao je konferenciju za novinare za srijedu, 7. veljače, u 12 sati.

Kako je najavljeno, na press konferenciji koja će se održati Domu HDZ-a BiH u Mostaru, Čović će govoriti o aktualnoj političkoj situaciji./HMS/

2 COMMENTS

 1. Kakve veze ima moćna prekooceanska država SAD, udaljena od BiH 7805 km, s izgradnjom i oprativnim upravljanjem nekog minornog plinovoda u maloj državici BiH?
  A evo i moga odgovora.
  Na stranu to da se realizacijom projekta “Južne interkonekcije” poklapaju politički i geostrateški interesi SAD i BiH (osim u RS).
  Je li ovo uplitanje SAD-a “majčinska” briga za svoje dejtonsko čedo ili će prije biti nametanje vlastitih imperijalnih interesa? Kako Čović (ili bilo koji hrvatski političar) može pred svojim biračima opstati ako bespogovorno pristane na neku investiciju “u svom dvorištu” od koje Hrvati iz Hercegovine ne bi imali nikakve izravne koristi? Bi li u obrnutim ulogama i smjerovima, da je sav plinski konzum u Z. Hercegovini, Bošnjaci servilno i bespogovorno, tj. neiskazujući nikakav vlastiti interes i namjeru za razvitak svoje lokalne zajednice, pristali da se usjecanjem trase ovog plinovada narušava njihov životni prostor, njihova polja, šume, vodotoci i sl., a svi drugi “obiru vrhnje”.
  Spominjanje privatnih finacijskih interesa i možebitne korumpiranosti Čovića u načinu kako on zagovara realizaciju ovog projekta, je svakom iole upućenom blago rečeno smiješno. Tko bi normalan to sebi dozvolio pod unaprijed stvorenom stigmom lopova i ovakom lupom domaće i involvirane strane javnosti! Prije će biti da se sadašnjoj američkoj administraciji jako žuri iz najmanje dva razloga: (1) jer se bliže američki izbori pa treba što je moguće više zadovoljiti moćni naftno – plinski lobi koji je oduvijek bio glavni nevidljivi režiser njihove unutarnje i vanjske politike,
  (2) u svijetu se danas, posebice među zagovornicima “zelenih politika” i eko udruga, stvara i raste pravi odijum prema korištenju fosilnih izvora energije u koje spada i ovdje aktualni LNG. Štoviše isti se pridobiva kontraverznom i u većini EU zemalja zabranjenom tehnologijom hidrauličkog razdiranja kompaktnih plinskih ležišta. Iako se ta konverzija sigurno neće dogoditi brzo, “ni preko noći”, izgledna je potpuna planetarna zabrana krištenja fosilnih goriva pa tako i LNG plina.
  Američka diplomacija je uvijek i u službi njihovih gospodarskih interesa pa ne treba čuditi što se oko ovog objektivno malog projekta digla tolika prašina u BiH, niti nas, poznavajući anglosaksonski pragmatizam, treba iznenaditi panična žurba i “neprijateljsko zavrtanje ruke” svima koji tomu makar i nehotično stanu na put.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img