Hrvatski Medijski Servis

ČOVIĆ S PLENKOVIĆEM Bez legitimnog predstavljanja nemoguća stabilnost političkog sustava BiH

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Zagrebu s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem o europskoj perspektivi BiH, Izbornom zakonu, gospodarskoj suradnji naše dvije zemlje, ali i o trenutnoj migracijskoj krizi koja je zahvatila naše podneblje.

Čović je i ovom prilikom istaknuo nužnost poštovanja ustavnog principa legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama u BiH, na čemu Hrvati Bosne i Hercegovine neće prestati insistirati.

Bez njegove dosljedne primjene, u skladu sa Ustavom BiH i odlukom Ustavnog suda u slučaju “Ljubić”, smatra Čović, nije moguće postići trajnu stabilnost političkog sustava BiH i osigurati vladavinu prava.

Kazao je, također, da će u poslijeizbornom razdoblju upravo najvažnije biti očuvati stabilnost, čemu je predsjednik Vlade Hrvatske Plenković pružio svoju punu podršku.

Bilo je govora i o migracijskoj krizi, koja je posebno vidljiva na sjevernoj granici BiH i Hrvatske. Usuglašena je neophodnost jačanja suradnje nadležnih organa dvije države, kako bi se ovaj problem riješio na zadovoljavajući način.

Kada je u pitanju gospodarska suradnja, naglasak je stavljen na što skorije realiziranje mnogobrojnih projekata, čija vrijednost premašuje milijardu eura.

Na kraju susreta, premijer Hrvatske Plenković je istakao kako je Hrvatska do sada nebrojeno puta pokazala da joj je suradnja s BiH prioritet, te će tako biti i u budućnosti.

Podsjećamo, Čović u Zagrebu boravi povodom dodjele počasnog doktorata, koji mu je uručio rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras. Svečanosti su nazočili dužnosnici HDZ-a BiH, izvršne i zakonodavne vlasti svih razina.

Za danas u 16.00 sati je također planirano, u povodu dodjele počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu, da akademik Dragan Čović održi predavanje pod nazivom „Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska“./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte