Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

IZETBEGOVIĆ PITAO- ČOVIĆ MU POJASNIO: Što je HZ HB, što RTV HB i tko pravi treći entitet

Foto: HMS

Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SDA predvođen predsjednicima stranaka, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegoviće. Oba predsjednika složila su se da se dogodio značajan pomak kada su u pitanju pregovori o formiranju vlasti na razini BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čović se zahvalio Izetbegoviću i ostatku izaslanstva  SDA na dolasku u Mostar naglasivši da je sastanak dogovoren prije par dana. „Razgovarali smo o nekoliko stvari, a prva je poboljšanje suradnje između dvije stranke“, rekao je Čović naglasivši da treba olakšati komunikaciju i otkloniti eventualne komunikacijske šumove.

Izborni zakon prva točka reformske agende

Čović je rekao da se razgovaralo o formiranju Vijeća ministara te da je nužno napraviti iskorak kako bi se “ta stvar privela kraju”. Osvrnuo se i na formiranje vlasti na razini FBiH naglasivši da tu treba zajednički tražiti rješenja.

“Trebamo tražiti rješenja kako bi napravili pravu reformsku agendu, prva točka treba biti Izborni zakon, legitimno predstavljanje naroda i Grad Mostar, dinamika reorganizacije same strukture Vlade FBiH. Osnova razgovora međusobno povjerenje, nikoga nije bilo iz SDA na Sajmu. Upravo snažnijom komunikacijom vratiti povjerenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda. Želimo da bude manje šumova u komunikaciji“, rekao je Čović.

Čović se osvrnuo na put u NATO naglasivši da je to strateški cilj HDZ-a i HNS-a pa nije korektno dezinformaciju poslati u eter. -Došlo je vrijeme da ubrzano riješimo uspostavu vlasti, kaže Čović.

Zadovoljan Čovićevim odgovorima

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je najavio da će HDZ SDA i SNSD imati sastanke oko raspodjele resora. Napominje da je još uvijek nedefinirana aktivacija MAP-a kakao bi imali formirano Vijeće ministara.

„Kada je u pitanju federalna razina HDZ inzistira da se riješi izmjena Izbornog zakona. Možemo nagovijestiti da možemo napraviti rješenje koje će trasirati put da se ta pitanja riješe“, rekao je Izetbegović te dodao:

-Danas smo razgovarali o trećem entitetu kanalima Herceg Bosni i zadovoljan sam odgovorima Čovića, istaknuo je Izetbegović.

Dodik uvijek optužuje druge

Na pitanje novinara da komentira Dodikove izjave o oružju, blokadama vlasti Izetbegović kaže da Dodik svaki put želi nekoga drugog optužiti. Spiskovi Bošnjaka su besmislice, a dio naroda ih može krivo shvatiti. -Oslanjamo se na OS BiH i garante Daytonskog mirovnog sporazuma, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA napominje da će Dodik blokirati sve procese, a onda optužiti druge zbog toga. „Mi želimo da se provodi Zakon o obrani i oko zakona nema predomišljanja. Ako ste prihvatili kontinuitet BiH onda nema crtanja karata.Neki su ih crtali prije 30-ak godina pa su završili u haaškim ćelijama“, rekao je Izetbegović.

NATO ne treba biti prepreka

Upitan da komentira hoće li različita gledišta oko puta BiH u NATO savez biti prepreka za uspostavu vlasti Čović je kazao da integracija u Sjevernoatlantski savez ne treba biti prepreka.

„HDZ i SDA su za NATO dok je srpska strana protiv. Izjava koju smo usuglasili Dodik, Izetbegović i ja trebala je riješiti ovaj problem. Treba uraditi sve da se ni jedna strana ne osjeća poraženom. Najbolji primjer reformi je reforma Oružanih snaga BiH dok ima daleko više lošijih primjera, rekao je Čović.

Treći entitet može napraviti bošnjačka politika

Komentirajući najave o početku emitiranja programa na TV Herceg-Bosne te pitanje novinara iz jednog sarajevskog medija o eventualnoj uspostavi trećeg entiteta Čović je kazao da on može biti formiran samo zbog neodgovorne bošnjačke politike prema Hrvatima u BiH.

„Treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka prema Hrvatima kao malobrojnijem narodu svojom neodgovornom politikom prema Hrvatima u BiH. Želimo govoriti o kategorijama ustavnog patriotizma. Dokle god imamo aneks IV Daytonskog sporazuma i nemamo dvotrećinsku većinu da ga promijenimo trebamo ga poštovati“, kazao je Čović.

Sustavno produciranje dezinformacija

Čović je napomenuo da se sustavno produciraju informacije iz onih centara koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini pa tako i oko Sabora HZ HB koja je imala svoju redovnu izbornu aktivnost.

Bio sam na saboru udruge HZ HB koju je netko okarakterizirao kao oživljavanje Herceg-Bosne, a udruga živi 22 godine i ima svoju redovitu izbornu aktivnost te je netko ovaj događaj želio pretvoriti u nešto novo, a volio bih znati zbog čega.

Naglasio je da treba pomoći tom sustavu da funkcionira jer su Hrvati ostali zakinuti za kanal hrvatskom jeziku.

Nema četvrtog partnera u vlasti

Na pitanje kako su riješili odnose sa SDA u dijelu „uvlačenja“ DF-a u vlasti te o raspodijeli ministarstava u Vijeću ministara BiH Čović je kazao da HDZ ima interes za ministarstvo financija, vanjskih poslova i još neka ministarstva.

„Kada sjednemo da se dogovorimo mi ćemo se dogovoriti u roku sat, dva ili tri, ali uvijek će biti nezadovoljnih te je bitno sjesti zajedno“, kazao je Čović.

Čović je naglasio da danas nije bilo posebnih razgovora o participiranju DF-a u vlasti te da je na SDA tko će predstavljati Bošnjake u vlasti. „Mi sjedamo da se dogovorimo sa SDA i njegovim blokom, SNSD-om i njegovim partnerima kao što i HDZ nastupa s blokom stranaka okupljenih oko HDZ-a te za nas nema nikakvog četvrtog partnera.“, rekao je Čović naglasivši da je zbog njega vlast mogla biti formirana još u prosincu.

Četvrtina stanovništva nije u tri bloka

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović problem vidi u činjenici što cijeli hrvatski korpus ima frustraciju prema DF-u. „ BiH ima 25 posto stanovništva koji ne žele biti dio jednog od tri bloka. Kada je u pitanju travanjski paket bili smo blizu dogovoru, a sada mislim da bi se mnogi vratili. Izražavam vjeru da ćemo uraditi i izmjene Izbornog zakona“, rekao je Izetbegović.

Nikad više nametnuti član Predsjedništva

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović rekao je da je nedopustivo da u sljedeću godinu uđemo bez izmjene Izbornog zakona BiH u skladu s presudom Ustavnog suda BiH.

„Mi iz hrvatskog naroda ne možemo dopustiti da uđemo u novi izborni ciklus bez izmjene izbornog zakona te ne želimo ući u sljedeću godinu bez izbornog zakona. Legitimni izbor Predsjedništva i Domova naroda je prioritet. Nitko nikad više neće u ime Hrvata neće moći birati člana Predsjedništva i Domove naroda“, rekao je Čović.

I Izetbegović se izjasnio oko modela za izbor članova Predsjedništva BiH koji bi bio prihvatljiv svima. Kazao je da priliku vidi u neizravnom izboru  Predsjedništva BiH./B. Galić/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte