LIDER HDZ BIH

ČOVIĆ: Optimističan sam da ćemo fon der Layen dočekati s usvojenim zakonima koje smo dogovorili

Lider HDZ BiH Dragan Čović kazao je da bi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen već 1. ili 2. studenog mogla doputovati u Bosnu i Hercegovinu i da je optimista da će biti dočekana dobrim vijestima.

“Optimističan sam oko toga da ćemo dolazak gospođe fon der Layen dočekati s završenim usvajanjem zakona koje smo prošlog thjedna dogovorili, a potvrdit ćemo ih 26. listopada na našoj koordinaciji koja će biti organizirana u Sarajevu, gdje će domaćin biti SDP, odnosno stranke “trojke””, rekao je Čović za Dnevni avaz, a prenosi Srna.

On je istaknuo da su odnosi s partnerima u vlasti vrlo dobri i da kada se razgovara u miru i kada svi stave do znanja da im je interes Bosne i Hercegovine i njen europski put, onda se nađe rješenje.

“Puno je toga gdje se razlikujemo, ali smo, praktično, i na posljednjem sastanku, na kojem je domaćin bio predsjednik SNSD Milorad Dodik, pokazali da smo u stanju naći rješenja tamo gdje se ona skoro i ne vide”, naveo je Čović.

On je rekao da je za BiH, uz europski put, izuzetno važan i put ka NATO-u, dodajući da BiH o tome ne može govoriti jednim glasom, ali da treba, kako navodi, raditi na unutarnjoj pravnoj sigurnosti u skladu s ustavnim nadležnostima.

Čović je naveo da razumije stav predstavnika srpskog naroda koji govore da ne žele bitida budu dio NATO.

“Ali, mnogo važnije od tog konačnog stava jeste kako se mi ponašamo u svim iskušenjima i izazovima kao zemlja, kad je u pitanju suradnja sa NATO-om. S te strane moramo biti zadovoljni i mislim da će vrlo brzo i šef NATO doći u BiH. To bi bila poruka da imamo svoje mjesto u jednoj takvoj sigurnosnoj asocijaciji, bez obzira na naše različite stavove”, zaključio je lider HDZ BiH.

Govoreći o sudskom procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH, Čović je rekao da Dodikovo pojavljivanje na prvom ročištu nije imalo nikakav utjecaj na razgovore koje vode predstavnici stranaka u vlasti na razini BiH./HMS/

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img