PORUKA LIDERA HDZ BIH BAKIRU IZETBEGOVIĆU

ČOVIĆ: Oni koji su Hrvate tjerali na margine, sada su na političkim marginama

Lider HDZ BiH i HNS BiH Dragan Čović obratio se danas prisutnima na sjednici Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru sumirajući rezultate prošlih izbora, probleme na čijim rješenjima rade, ali i uputio poruku nekadašnjem koalicijskom partneru SDA bez spominjanja imena ove političke stranke.

Poruka SDA

Kazavši da je Hrvatima prioritet izmjene Izbornog zakona, Čović je rekao kako bi se do sada to završilo da se ispoštovao Mostarski sporazum.

“Kolege koje su ga s nama potpisali na političkoj sceni unutar BiH, Bošnjacima, pokazali su u izbornoj kampanji kako su se odnosili u tom i što im je bila taktika i strategija. Samim time, sebe su doveli u poziciju margine političkog života u BiH”, rekao je Čović.

Govoreći o “legitimnom predstavljanju”, Čović je, kako prenosi N1, rekao kako je tu bilo mnogo špekulacija, ali i najavio da bi se vlast u FBiH mogla uspostaviti tokom ovog mjeseca.

“Želimo da s druga dva politička naroda kroz legitimno predstavljanje gradimo izvršnu i zakonodavnu vlast. Praktičan primjer je uspostava Vijeća ministara. To treba realizirati i na razini FBiH. Nikada prije nismo uspjeli uspostaviti vlast. Siguran sam da ćemo tijekom veljače završiti uspostavu vlasti i na razini FBiH”, kazao je Čović te obrazložio “legitimno predstavljanje”: “Ni jedan Bošnjak u ni jednoj instituciji zastupničkog ili Doma naroda nije biran glasovima drugog naroda do bošnjačkog. Jednako tako i srpski narod. Jedino još uvijek hrvatskom narodu u samo 4-5 županija nam hrvatske predstavnike u Domu naroda biraju glasovima Bošnjaka. To ćemo promijeniti”, rekao je Čović.

Istaknuo je kako “vjeruje da će biti dovoljno mudrosti na političkoj sceni da FBiH daju poseban zamah”.

Čović se u više navrata zahvalio Andreju Plenkoviću, premijeru Hrvatske, za ono što je učinio – od kandidatskog statusa BiH do izbora u BiH.

“Dragi Andrej, od srca ti hvala za to što je pitanje Hrvata na stolu svake administracije koja nešto odlučuje o BiH, bila ona dio EU, američke administracije ili druge. Sada je lakše nego ikada prije”, kazao je Čović.

Naglasio je kako je “BiH i naša domovina i da mirnim putem želimo rješavati sve probleme, na euroatlantskom put”.

“Ohrabreni kandidatskim statusom kojeg ne bi bilo da nije bilo predsjednika Vlade RH, puno je iskušenja ispred nas. Dragi Andrej, hvala na dolasku danas, to je velika potpora. A mi ćemo pokazati da smo zrelo preuzeli i da zaslužujemo takav iskorak kada je u pitanju kandidatski status jer zadnje dvije tri godine nismo. Vjerujem da ćemo potaknuti kolege i sada u Vijeću ministara, i bošnjačke i srpske, da istim putem nastavimo jer taj put nema alternativu”, kazao je Čović.

“Nikada više ne želimo krvlju braniti svoje”

Kazao je i to kako je “HNS nekada bio nužda, a danas krovna institucija hrvatskog naroda koja jamči da može osigurati potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda”.

“Svi koji su Hrvate tjerali na marginu, danas dobijaju odgovor – na krivom ste putu. Činili smo sve i dalje ćemo činiti da budemo dio vlasti u BiH koja će predvoditi sve pozitivne procese. Nikada više ne želimo da krvlju branimo svoje. Ovo je naša domovina, gdje god Hrvati žive, od Save od Jadrana”, poručio je Čović./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img