ČOVIĆ: Nikolić je dobro došao u BiH, IVANIĆ: Novi zakon o danu RS nitko nije osporio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je našao načina da i pripadnici 3. Pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH prisustvuju proslavi povodom obilježavanja 9. siječnja, Dana RS-a, dok je za dolazak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića rekao da ne razumije zašto je to problem.

Ivanić kaže da je insistirao da se danas održi sjednica Predsjedništva BiH da bi se opredijelili o pitanju sudjelovanja 3. Pješadijskog puka na proslavi Dana RS-a.

– Bilo je jasno da ja i Izetbegović imamo dva potpuno različita stava. Moj stav je bio da to trebamo omogućiti, jer smatram da je novim zakonom praktično provedena odluka Ustavnog suda BiH, da postojeći zakon nitko nije doveo u pitanje i da je on važeći – istakao je.

Mišljenja je da je sve ovo što se događa nepotrebno te da je prešlo u neku vrsta inata i stvaranje vrlo negativne atmosfere u BiH.

– Otvorena je jedna tema koja nema kraja. Vrlo je jasno da Srbi ne prihvaćaju da im netko određuje koje će dane slaviti, a koje neće – kazao je Ivanić.

Kako je rekao, narednih mjeseci i godina stalno će biti svađe oko ove teme u kojoj ne može biti pobjednika, i dodao da je krajnje vrijeme da se napravi kompromis.

Napomenuo je da je pronašao rješenje za prisustvo 3. Pješadijskog RS puka OSBiH na proslavi 9. siječnja.

– Neće sudjelovati u svečanom defileu, ali će biti prisutni na manifestacijama obilježavanja tradicije srpskog naroda i 25 godina nastanka RS-a – kazao je Ivanić.

Za izjavu Vučića koji je rekao da neće prisustvovati ovom događaju, kazao je da je ne želi komentirati, ali da zna da Srbija voli RS i da je prirodno da je podržava, ali da neće uraditi ništa da ugrozi teritorijalni integritet BiH.

Ivanić je mišljenja da posjeta Nikolića RS-u nije sporna.

– Izetbegović je bio u Sandžaku, i što se sada ljuti kada Nikolić dolazi u RS – rekao je, dodajući da je to apsolutno bezrazložno.

Zaključio je da su ovakav negativan ambijent i negativna klima ogromna odgovornost ljudi koji u tome sudjeluju.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da je predsjednik susjedne i prijateljske Republike Srbije Tomislav Nikolić dobrodošao u bilo kojem dijelu BiH, u bilo kojem trenutku.

– Nažalost, mi stalno od dolaska Nikolića pravimo određene probleme – istaknuo je Čović, podsjećajući da je slično napravljeno prije izvjesnog vremena prilikom dogovorenog susreta u Sarajevu, koji je otkazan.

Izrazio je bojazan da se stvara bespotrebni pritisak “na nešto što realno treba raditi”.

– Zna se točno tko ima kakve ovlasti kada su u pitanju oružane snage ili dio oružanih snaga, bez obzira koji njihov dio je u pitanju, i te institucije trebaju donositi odluke sukladno zahtjevima koji dolaze – rekao je Čović.

Dodao je da ne želi dalje špekulirati oko ovih tema i dolijevati ulje na vatru te da te teme nisu potrebne u BiH.

Zaključio je da je, umjesto bavljenja životnim temama otvorena nova fronta oko OSBiH i dolaska predsjednika susjedne države./Fena/HMS/

Najnovije