LIDER HDZ BIH O SASTANKU S DODIKOM I IZETBEGOVIĆEM

ČOVIĆ: SDA nije naš partner, ni jedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati našu podršku

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da će se u utorak, 7. srpnja, na sastanku s liderima SNSD-a i SDA pokušati postići dogovor o partnerskom djelovanju naredne dvije godine, jer bez toga Hrvati neće dati podršku za imenovanje ni jednog bošnjačkog kadra.

Čović je istaknuo da partnerstvo HDZ-a i SDA ne postoji, a potpuno je nestalo posljednjih mjeseci imenovanjima hrvatskih dužnosnika u Središnjem izbornom povjerenstvu, Centralnoj banci BiH i drugima bez bilo kakvog dogovora s predstavnicima Hrvata i HNS-a.

“Ni jedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati našu podršku”, rekao je Čović novinarima u Mostaru.

On je istaknuo da se mora napraviti program rada bar za dvije godine da bi se to promijenilo, da bi imali jasan orijentir za budućnost, ali i kada je riječ o gospodarstvu budući da će posljedice po ekonomiju zbog epidemije virusa korona biti ogromne.

“To su stvari koje moramo dogovoriti, a onda uz to i kadrovska pitanja”, naglasio je Čović.

On je izrazio nadu da će se na sjednicama Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 7. i 8. srpnja usvojiti izmjene Izbornog zakona vezane za Mostar i to po hitnom postupku, te proračun institucija BiH po redovitom postupku kako bi svako mogao ugraditi popravke.

“Što se tiče kadroviranja i u Vijeću ministara i u Parlamentu BiH, HDZ BiH će imati jasan stav prema našim partnerima. Vjerujem da ćemo na sastanku 7. srpnja riješiti te probleme”, dodao je Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda parlamentrane Skupštine BiH.

Čović je komentirao i izbore u Hrvatskoj.

“Suradnja je dosad bila dosta dobra, iako ja kažem da uvijek može i bolje. Postoji složenost odnosa. Puno stvari još nije riješeno. Izvana to rijetki mogu razumjeti. Oni koji sigurno razumiju su članovi sadašnje Vlade Republike Hrvatske. Premijer Andrej Plenković nam je mnogo pomogao na europskom putu. Svjestan je i on dobro razumije da je današnja Bosna i Hercegovina nastala u Daytonu. Bez potpune ravnopravnosti konstitutivnih naroda teško možemo napraviti iskorak i posvetiti se životnim temama“, izjavio je danas Čović.

On smatra i da bh. Hrvati neće i da nikada nisu presudili izbore u Republici Hrvatskoj.

“Mi danas šaljemo poruku da smo dio jednog prostora i da koristimo svoje pravo. Pozivam sve u BiH da u ova dva dana izađu na 45 glasačkih mjesta i pokažu interes za život u BiH i zbivanja u Republici Hrvatskoj. A odlučiti sigurno nećemo. Tri mandata su simbolična s aspekta participiranja u Saboru Republike Hrvatske”, poručio je Čović./HMS/

1 COMMENT

  1. Gubitnici trče počasni krug, tu je i dr.Sazad i Plenković da održi prigodan pogrebni govor. Puljića je prekrižio papa Franjo i otpremio u penziju kao najveći promašaj Vatikana. Čovića su odavno prekrižili i u Evropi, i u Hrvatskoj, ali i katolički glasači. Otpisani su smislili genijalni plan B, povratak u centar skandala, izazivanje religijskih nemira u Bosni i igru na kartu nekih ugroženih hrvata. Licemjerima dolikuje svaka gnusoba da se zadrže na vlasti, ali je kasno za bilo što, para više nema sve se popljačkalo.

Comments are closed.

Najnovije

GUBITAK ZA PRAVOSUĐE

Preminula Mira Košarić, sutkinja Županijskog suda u Mostaru

U Mostaru je iznenada preminula dugogodišnja sutkinja Županijskoga suda Mostar Mira Košarić (68). Komemoracija u Sudu je u četvrtak, 13. kolovoza u 12 sati....